Spelskandalen

Gå ner

Spelskandalen Empty Spelskandalen

Inlägg av Jokerman ll sön 23 okt 2022, 10:55

SÖNDAGSKRÖNIKAN.

Johan Esk: Spelskandalen blev framför allt en rättsskandal

Spelskandalen C1fa8f10
(Björn Elgerd, som gör huvudrollen som playern Bosse i SVT:s nya dramaserie intervjuas utanför Gunnar kiosk i Piteå (där många spel gjordes….) av verklighetens Piteå-Bosse, Bosse Lundkvist, som kommenterat serien så här:

– Men det här är ingen dokumentär, utan fiktion, som bygger på verkliga händelser. Det fanns flera olika spelkonstellationer, men ingen spelmaffia, som jag ser det. Vårat gäng(!?!?), som bestod av många kända norrbottningar (……..), har inte varit kontakt med några spelare (…..), men vi spelade på de aktuella matcherna (……) och vi gick fram rejält ekonomiskt när det gäller spelen på Frölundas förluster, säger Bosse Lundkvist.
)

Den så kallade spelskandalen som SVT gjort drama av blev framför allt en rättsskandal.Som ledde till flera förlorade årtionden i kampen mot matchfixning.

Nyhetsjournalistik är en tävling. Först till avslöjandet vinner. I februari 1990 jagade reportrar på flera redaktioner på samma spår. 

Expressens Anders Abenius vann. Hans nyhetsartikel den 28 februari 1990 hade ingressen:

”Expressen kan i dag avslöja varför Tipstjänst (nuvarande Svenska spel) plötsligt strök två matcher på Oddsetspelet.


Tipstjänst fick panik för ett antal spelare åkte runt i Sverige och satsade närmare fyra miljoner kronor på tre raka Frölundaförluster. Men det var för sent. Kuppen mot Tipstjänst gav över 18 miljoner kronor.”

Abenius ställde i texten den retoriska frågan hur någon kunde vara så säker på att ett lag med chans på slutspel skulle förlora tre matcher i rad att man satsade miljonbelopp.

Artikeln var första skalvet som fick svensk idrott att skaka. Dagen efter kom jordbävningen som vände upp och ner på allt.

Expressens legendariske krönikör (med titeln sportchef) Thomas ”Malmen” Malmquist slog över ett uppslag till med texten som hade rubriken, inom citattecken:

BODEN, BOLTIC OCH FRÖLUNDA VAR KÖPTA”

Nedryckaren på en svart platta hade versalerna:

EXPRESSENS SPORTCHEF AVSLÖJAR DEN SVENSKA SPELMAFFIAN

Nyhetsjournalistik handlar inte bara om att ha rätt. Det gäller att visa för läsare, tittare, lyssnare varför det som skrivs, visas, sägs är rätt. Det kan vara genom att publicera dokument eller att få någon huvudperson att berätta.

Det som hände i det här fallet var att det snackades massor bland idrottare som också satsade pengar på idrott, bland spelare som bara satsade pengar och bland den stora idrottspubliken.

Men utåt lade sig en total tystnad. Folk blev livrädda för att prata öppet. Och övriga media-Sverige ägnade sig mest åt att skjuta ner Expressens publicering.

Det här drabbade Expressen i allmänhet, ”Malmen” i synnerhet men inte minst drabbade det svensk idrott som kunde sova vidare i sin törnrosasömn och låtsas att det inte förekom ”fuffens”. Det var så det beskrevs. Den kriminella verksamhet som nu kallas matchfixning och alla vet finns i idrottsvärlden.

Expressen hade en inspelning som kunde skingrat tvivlen. Kassetten som chefredaktör Bo Strömstedt hade i kavajens innerficka i SVT-serien. Men publicisten Strömstedt tog hellre ett fängelsestraff än bröt mot källskyddet.

I dag hade Expressen kunnat köra med dold kamera och gömd mikrofon och med pixlade ansikten och förvrängd röst få någon ”idrottsprofil” att berätta utan att veta om det. Så jobbade inte redaktionerna då.

Det tog tio år och bara någon dag efter att preskriptionstiden för brottet – bedrägeri – gått ut. Då berättade en av bandyspelarna i Boltic, en annan hoppade av sent, i Nya Wermlands-Tidningen anonymt att 0–8-förlusten mot Kungälv den 7 januari 1990 varit en läggmatch. Han och tre andra lagkamrater hade satsat pengar på en egen förlust:

– Det var en spelskandal. Vi åkte till Kungälv för att förlora, sade han.

Andra Boltic-stjärnor från den tiden säger än i dag att det inte var någon läggmatch. 

Efter Expressens texter startade rikskriminalens ekobrottsgrupp en utredning. Den lades snabbt ner. Det var den första rättsskandalen. En orsak var att Kent Svensson, chef över polisgruppen som hanterade illegala sprit- och spelklubbar, inte var med. Svensson har kallat polisutredningen om spelskandalen för en av de sämsta som gjorts.
Den nedlagda utredningen använde idrott-Sveriges etablissemang som en tydlig signal utåt. Inget hade hänt. Spela vidare. 

För mig hade något hänt. Även om det inte gick att se elden hade Expressen spridit tillräckligt med rök för att jag skulle se på svensk idrott med mindre naiva ögon.

Och på och utanför isar gick spelet vidare. (På den här tiden åkte vi skridskor på isarna i oktober)

Per Fosshaug har i boken ”Bandygalen” berättat att matchen mellan Selånger och hans Vänersborg i januari 1991 var uppgjord.

Den kriminella handlingen utspelades när den andra rättsskandalen i spelskandalen pågick. Justitiekansler Hans Stark hade väckt åtal mot Expressen. Han ansåg att spelarna i de utpekade lagen utsatts för förtal och att publiceringen skadat idrottsrörelsen.

Jag var reporter på Länstidningen. Södertälje SK hade en spelare som varit i ett av de utpekade lagen och jag var i rätten för att göra ett reportage om ”I rätten på förmiddagen – i rinken på kvällen”.

Den stora chocken var Starks svaga idrottskunskaper. Det är möjligt att han visste skillnaden på en bandyboll och en hockeypuck men jag var inte säker. Om han nu skulle åtala Expressen borde det ha gjorts seriöst. Nu blev rättegången en fars.

Expressen vann alla förtalsmål, resultatet i rätten blev 176–0 men ”Malmen” blev ingen vinnare. Han tog mycket stryk av historien. Något hans son, författaren Tom, skildrat starkt i Vi.

Hans Starks nollkoll på idrotten blev en symbol för samhällets bristande kunskap och ointresse för vad som verkligen hänt.

Det dröjde ända till 2017 innan rörelsen yrvaket ryckte till. När den allsvenska fotbollsmatchen AIK–IFK Göteborg sköts upp efter ett försök till matchfixning var reaktionerna helt annorlunda. 

Till sist: Samma vecka SVT sänder sista delen av Spelskandalen pratar Pawel Cibicki i Carina Bergfeldts pratshow ut om sitt spelmissbruk. Det är bra. Det vore också bra om fotbollsspelaren som dömts i hovrätten berättade mer om hur matchfixning fungerar. 

Johan Esk
johan.esk@dn.se
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 1305
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet