Hockeyfrillan

3 posters

Gå ner

Hockeyfrillan Empty Hockeyfrillan

Inlägg av Jokerman lör 18 apr 2020, 10:59

Hockeyfrillan 12dffb10
Huvudpersonen i Netflixserien ”Tiger King: Murder, Mayhem and Madness”, Joe Exotic, har gett hockeyfrillan ett ansikte. Foto: AP

Susanne Ljung: Att en
hockeyfrilla kan signalera
att man är modern
är inte alls märkligt

DN LÖRDAG 18 APRIL 2020

Det är ingen tillfällighet att hockeyfrillan har beskrivits som ”lika amerikansk som en pickup med gevärsställ”. Ursprunget är David Bowie som 1972 lät sig klippas i en frisyr han sett på modellen Christine Walton i ett nummer av brittiska Vogue.

Man skulle kunna tro att det är de många tigrarna, vanskötseln av de vilda djuren, vapnen, hoten, mordkomplotterna, knarket, countrymusiken, de galna politiska kampanjerna, den neonblå eyelinern och de oräkneliga antal plagg med tryck av tiger- och leopardmönster som fått Netflix-dokumentärserien ”Tiger King: Murder, Mayhem and Madness” att bli så vida omtalad.

Men det är förstås huvudpersonen Joe Exotics hockeyfrilla.

En look som, trots kraftig konkurrens av andra galna gräsligheter i serien, har lyckats med konststycket att få tittare att tappa hakan av förundran.

Något som Joe Exotic (eller Joseph Maldona-Passage som han egentligen heter) uppenbarligen var medveten om skulle ske.

Redan i seriens början varnar han filmaren, som ber honom att ta av sig sin basebollmössa, för vad som då kommer att hända genom att säga: ”nej, du vill inte att jag ska ta den av mig. För alla som tittar på det här kommer att säga ’men jösses, den där killen har en hockeyfrilla!’”

Korrekt iakttaget av en man vars omdöme i övrigt lämnar en hel del att önska. Låt säga att det inte är någon tillfällighet att han 2019 dömdes till tjugotvå års fängelse för vanskötsel av djur och anstiftan till mord.

Men, inget av detta har hindrat honom från att i dag ha blivit en ny sorts …tja, stilförebild är kanske att ta i. Men just nu finns det en hel del som fascinerats av hans hardcorehockeyfrilla med hårdblonderad lugg och axellånga lockar på mörk hårbotten och – som pricken över i – en rejält tilltagen porrfilmsmustasch.

Helt omedveten om hockeyfrillans värde i vissa kretsar var Joe Exotic förstås inte. När han fortfarande drev sin business beskrev han sig själv gärna som ”en gay, pistolviftande bonnläpp med hockeyfrilla”, väl medveten om att frisyren kan signalera ett avståndstagande från konventioner och en alternativ livsstil, bortom storstaden.

Det är ingen tillfällighet att hockeyfrillan har beskrivits som ”lika amerikansk som en pickup med gevärsställ”.

På engelska kallas den emellertid inte för hockeyfrilla utan mullet, vilket betyder multe som är en fisk och anledningen till det tvista de lärde om.

Hockeyfrillan 29fff410
Kändisar med hockeyfrillor: Skådespelaren Jean-Claude Van Damme, hockeystjärnan Jaromir Jagr och musikern John Ballard. Foto: TT/Shutterstock/Mary Evans Picture

Men klart står att ursprunget till själva frisyren inte har det minsta med vare sig fiskar eller med hockey att göra, utan med David Bowie som 1972 lät sig klippas i en frisyr han sett på modellen Christine Walton i ett nummer av brittiska Vogue.

Hockeyfrillan 2c90ab10
David Bowies frisyr på tidigt 70-tal var ursprunget till hockeyfrillan. Foto: TT/Shutterstock

Frisyren med både korta och långa inslag blev inte bara startskottet för hans androgyna persona Ziggy Stardust, den kom också att sätta fart på idéer och tankar om var könsgränserna egentligen skulle dras ifråga om identitet, hår, smink och kläder. Hjälpte till gjorde förstås det faktum att David Bowie vid samma tid beskrev sig som bisexuell.

Bowie bytte senare stil flera gånger om, men frisyren kom att under 1980-talet leva vidare, om än i märkliga mutationer, som omfamnades av kända skådisar, metalmusiker, artister som Billy Ray Cyrus och Bono och – inte minst– hockeyspelare som uppenbarligen fann att kort lugg och långt hår i nacken var som gjort för just dem.  

Populariteten, och de många bokstavligen hårresande exemplen, bidrog till att hockeyfrillan länge betraktades som ett slags fashion faux pas. Men hånandet av den har också lett till att den under senare år fått en revival. Den syns ofta i trendigare modesammanhang och bärs i dag av unga artister som Miley Cyrus och Billie Eilish. För många känns den ny och annor­lunda, och helt rätt i en tid som ifrågasätter traditionella skönhetsvärderingar och bejakar gränsöverskridande stilar.

Detta ligger knappast till grund för Joe Exotics hockeyfrilla, vilket inte har hindrat den från att plötsligt hamna helt rätt i tiden.

Susanne Ljung
lordag@dn.se

Det är oklart när den allra första hockeyfrillan dök upp, men Homeros beskriver i ”Iliaden” (ca 800 fKr) ett gäng grekiska krigare som hade kortklippta luggar och långt hår i nacken. Eller ”business in the front, party in the back”, som frisyren har beskrivits under senare år.

En teori kring namnet mullet är att Mark Twain använde uttrycket mullet head om en person med bristande begåvning i romanen ”Huckleberry Finn”, 1885.

I Australien anordnas tävlingen ”Mulletfest” i vilken de bästa hockeyfrillorna belönas. Vann titeln Top international mullet gjorde en 31-årig man vid namn Rob Ayton som säger att han nyligen skaffade sig frisyren ”för skojs skull”.

Kommentarer

Gent Gustafsson
-Märkligt att inte en hockeyfrilleikon som Michael Bolton nämns i artikeln. Utan denna klippning hade hans sångröst och låtar varit innehållslösa.

Erica Ängfors
-"Den syns ofta i trendigare modesammanhang och bärs i dag av unga artister som Miley Cyrus och Billie Eilish." En märklig och helt irrelevant kommentar - detta då frisyren blev "hockeyfrillan" först efter att Bowie lånat den från en kvinnlig fotomodell. På kvinnor har den nog aldrig vare sig försvunnit eller kallats just "hockeyfrilla".
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1983
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyfrillan Empty Sv: Hockeyfrillan

Inlägg av rasbiologen lör 18 apr 2020, 11:46

Hockeyfrillan ZtLetzfZKhTGIqpOFkmlWUkZuh9d4XNwPtXGhqltJveXJpdTlgGSyopixZo8H43VKjkRvZ0im2rFSEyYG8qyj1pmWEOtaJaeHvOTK6v_PPE
rasbiologen
rasbiologen

Antal inlägg : 1334
Join date : 12-09-13
Age : 35
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyfrillan Empty Sv: Hockeyfrillan

Inlägg av Jokerman lör 18 apr 2020, 13:36

Hockeyfrillan 24eb1110
Kristofer Berglund
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1983
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyfrillan Empty Sv: Hockeyfrillan

Inlägg av Jokerman ll tor 30 sep 2021, 08:46

Hockeyfrillan 7db89f10
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 1159
Join date : 21-05-19

Pajala likes this post

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyfrillan Empty Sv: Hockeyfrillan

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet