Hockeyettan

4 posters

Gå ner

Hockeyettan Empty Hockeyettan

Inlägg av Blinders mån 28 jan 2019, 19:18


Blinders

Antal inlägg : 5114
Join date : 16-04-06
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Micke80 mån 28 jan 2019, 20:32

Håller inte med dig riktigt. Jag tycker det är hafsigt spel, dåliga passningar och dålig skridskoåkning där spelarna ramlar hela tiden.
Ok underhållning men inte mer, det känns som att Ylivainio är den enda som visar lite skills.

Micke80

Antal inlägg : 3038
Join date : 14-03-06
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Micke80 mån 28 jan 2019, 20:33

Kass kommentator glömde jag lägga till

Micke80

Antal inlägg : 3038
Join date : 14-03-06
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Tony Moore mån 28 jan 2019, 20:58

Tony Moore
Tony Moore

Antal inlägg : 7457
Join date : 12-01-21
Ort : Luleå

http://www.luleahockey.se/

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Blinders mån 28 jan 2019, 21:10

Micke80 skrev:Håller inte med dig riktigt. Jag tycker det är hafsigt spel, dåliga passningar och dålig skridskoåkning där spelarna ramlar hela tiden.
Ok underhållning men inte mer, det känns som att Ylivainio är den enda som visar lite skills.
Det är ju Norrbottensderby, kul med mycket fysiskt spel och känslor, vilket det inte är så mycket i SHL nuförtiden.

Blinders

Antal inlägg : 5114
Join date : 16-04-06
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Tony Moore mån 28 jan 2019, 21:19

Tony Moore
Tony Moore

Antal inlägg : 7457
Join date : 12-01-21
Ort : Luleå

http://www.luleahockey.se/

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Tony Moore tis 29 jan 2019, 22:24

Intressant och viktig läsning:

Nordströms krav på SHL-klubbarna

Peter Nordström, 44, har lämnat rampljuset och har numera ett tränarjobb i division 1-klubben Gripen Nyköping.
Den femfaldige svenska mästaren med Färjestad strävar mot SHL och berättar i en öppenhjärtig intervju med HockeyNews.se om det hårda slit som ligger till grund för svensk hockeys framgångar.
Nordström ifrågasätter SHL-klubbarnas egoism och hoppas att mer pengar uppifrån ska hjälpa småklubbarna att överleva.

Peter Nordström vann under sin spelarkarriär fem SM-guld med Färjestad och ett VM-guld med Tre Kronor. För den nu 44-årige värmlänningen började en lång och häftig hockeyresa hemma i Munkfors i division 2.

Nu är han tillbaka i en småklubb för på Luciadagen hoppade han in som assisterande tränare till Oscar Jernström i nybildade Gripen Nyköping i Hockeyettan Östra.

Nordström tillbringar sex dagar i veckan i Nyköping och åker hem till Värmland en dag i veckan.

– Det blir mycket tid borta för inte så mycket pengar, men det är ganska kul. Jag visste vilken anläggning de har och det är en nystartad förening. Jag såg på laget också att det kunde vara kul att komma iväg lite och hjälpa till så mycket som möjligt, säger han till HockeyNews.se.

Peter Nordström är sedan 13 december förra året assisterande tränare i Gripen Nyköping i Hockeyettan.

Nyköping är en av många mindre klubbar i landet som har gått under och tvingats börja om igen.
– Det är det som är svårt. Det är en ideell förening och inga anställda. En styrelse i sådan här förening jobbar enormt mycket och många kräver mycket av dem. Folk förstår inte, eller många glömmer det. Vad är en förening? Jo, det är medlemmarna. Det gäller att alla hjälper till i en förening och inte bara lägger ansvaret på fem personer som sitter i en styrelse, som ska göra allt, för de har också ett vanligt jobb, säger Peter Nordström om sin nygamla vardag.

Han är kritisk till hur det ser ut i svensk hockey nere i myllan. Problemet börjar uppe i SHL, anser han.
– Det finns inte en division 1-förening som mår bra. Jag har sagt det i flera år att det är katastrof för svensk ishockey. Hur kan ”elitserielag” få tv-avtal och inte dela med sig till division 1 som också är en elitförening? Jag förstår ingenting, hur man bara kan tänka på sig själv och inte på svensk ishockey.

För Peter Nordström har ett tränat ögat när det gäller att se all talang som finns på lägre nivå i seriesystemet.
– Det finns spelare i division 2 som skulle kunna spela i allsvenskan och det finns spelare i division 1 som skulle kunna spela i SHL. Det här är helt fel. Bara ring till Västervik och kolla vad de har för lönebudget. Det är skrämmande att folk ska behöva jobba i allsvenskan. Jag satt faktiskt och räknade ut att i mitten av augusti hade Forshaga tränat lika många ispass som Färjestads A-lag har gjort, och de har inte en krona.

Nordström fortsätter och orden smattrar fram:
– Alla som spelar i division 1 måste ha någon krona i reseersättning för att spela i ishockey. I Nyköping är det jättemånga som spelar gratis och håller på sex dagar i veckan. Det här är det största problemet vi har i svensk ishockey och det har jag sagt i många år. Det är så många personer som jag pratar med i division 1 som säger samma sak, men har ingen kraft att göra något åt det. 45 miljoner kronor i tv-avtal. SHL-lag får också hundra procent av NHL-pengarna.

Det är en underdrift att påstå att Peter Nordström tycker att ojämlikheten är skadlig.
– Jag tycker att det är sorgligt att det inte kommer ner några pengar av de 45 miljonerna. Lägg fem miljoner i en pott från SHL-lagen och dela med sig till allsvenskan och nedåt.

Nordström målar upp en bild av vardagen i svensk hockeys bakgård som inte ser hälsosam ut.
– Jag har en kompis som driver Kalix. Bussresorna från Kalix… Kalix juniorlags bussresor blir enorma pengar. Jag har kompisar som börjar sju på morgonen och som jobbar till tolv på kvällen. De håller på med hockeygymnasium och det ligger i deras hand. De har inte en krona och får jobba dygnet runt. De går in i väggen snart. Hur många personer i en SHL-förening har varit ute och sett hur det fungerar i en division 1-förening? Vilken nivå håller division 1-föreningarna? Det finns folk från division 1 som har spelat SHL-matcher i år. Det finns division 1-spelare som kan spela i SHL, men det tror de inte för de har aldrig sett det.

Peter Nordström var själv en late bloomer och han nämner Daniel Alfredsson, Magnus Arvedsson och Tommy Westlund, som likt han själv nådde oerhörda framgångar som spelare.
– Tänk om man kunde satsa pengar på de som är första- och andraårsseniorer så att de skulle kunna träna ännu mer och få förutsättningar. Jag var själv en late bloomer. Det var inte många som var JVM-stjärnor och tog den vägen.

Nordström spelade fotboll till 19 års ålder i Munkfors. En träningsmatch inför hockeysäsongen med ortens division 2-lag som mötte Färjestads juniorer blev hans lycka. Han var överlägset bäst på isen och Leksandslegendaren Olle Öst, som hade sin son i Färjestads juniorlag, upptäckte Nordström. Och via Leksand hamnade han senare i Färjestad.

Nordström berättar att han som 17-åring i Munkfors division 2-lag tjänade 3 000 kronor. Han bodde hemma och kunde använda pengarna till nöjen och lägga all energi på att träna och bli bättre.
– Jag brydde mig inte om pengar utan ville bara spela och vinna matcher. Jag hade 12 000 i Färjestad. Jag tog VM-guld och hade sajnat nytt kontrakt 1999 och hade 23 000 i månaden.
– Året efter jag kom hem från Boston steg summan lite. När ishallen (Löfbergs arena) byggde var väl då jag kom upp över 100 000. Det var många säsonger man kämpade på och hade 3 000 efter räkningarna, och hade 100 kronor per dag att leva på. Det var ungefär fyra säsonger jag hade det så, och det var man nöjd med. Tog man en dagens lunch för 55 kronor hade man 45 kronor till kvällsmat och frukost. Det var fyra säsonger som man fick tänka så.

Men det Nordström framför allt vill ha sagt:
– Jag vill att andra ska kunna vara late bloomers och ta steget. Jag var för dålig för NHL och fick två matcher i NHL, men har ändå gjort hela resan. Varför kan inte andre spelare gör’et? frågar sig Nordström på sin fina breda värmländska.

Från ettan till SHL. Växjös Joel Persson har lyckats göra den resan. Peter Nordström hoppas att fler får chansen.
Joel Persson är ett av få exempel i dagens SHL-hockey på det Peter Nordström menar. Att ta klivet från division 1 (Kristianstad) och slå igenom i SHL (Växjö).
– Jag fick förutsättningar i Munkfors i division 2, hade pengar och var lite bortskämd och kunde träna ännu mer. (Pontus) Andreasson i Hanhals har Frölunda gjort en bra deal med. Det är så man ska göra mer. I huvudet är han en duktig SHL-spelare, men kroppen är inte riktigt där än. Det finns så många bra spelare som man skulle hjälpa.

Förra säsongen var Peter Nordström klar för en norsk klubb, men det sprack när klubben fick problem med ekonomin.
– Sedan har man pratat med föreningar, men det har inte gått i lås. Jag vill inte vara huvudtränare. Jag vill vara den som är på isen och jobbar mycket med det här och då är det ett problem för att du har ett namn. Jag tycker om att hjälpa killarna på isen och jobba individuellt. Jag vill inte stå och prata som föreläsare som vissa är väldigt bra på. De är lärare och enorma ledare. Men jag vet att det är många som inte har ett jättekunnande och förståelse utan sitter framför en dator. Men om en spelare har spelat 26 minuter i en match är det lätt att det blir ett misstag om du är trött i hjärnan… Det gäller att ha lite förståelse för saker.

När det inte blev något i Norge hjälpte Peter Nordström till i division 2-klubben Filipstad två dagar i veckan och på matcher. Och i Munkfors tog han ett stort uppdrag utanför hockeyn.
– Jag jobbade med ensamkommande flyktingbarn. Det var det bästa jobb jag haft efter hockeyn. Jag har inte haft många jobb, men det var fantastiskt bra.

På vilket sätt?
– Vi tog hand om de ensamkommande afghanerna som kom. Det blir som en lagsammanhållning för det blir enkelt för en annan som är idrottskille. De man jobbade med så var en del jättebra som aldrig hade gått en utbildning och så är det folk som har gått utbildningar som inte ska jobba med människor och barn. Så kan det vara i hockeyn också och överallt i arbetslivet.
– Det var väldigt viktigt att lära sig att man måste hälsa på alla killar och se alla killar. Det är ett jätteproblem vi har i hockeyn att vi kanske bara är två ledare och vi ska hinna se varje kille varje träning. Det är det största problemet vi har tycker jag, för man hinner inte. Det är jättesvårt. Vissa kommer 45 minuter före träning. Man ska se dem på isen och man ska se dem efter träningen då vissa är kvar 30 minuter och vissa i en timme.

Peter Nordströms främsta uppdrag som hockeycoach hittills var när han tog över ett krisande AIK vintern 2014/2015. Det var säsongen efter det att Stockholmsklubben åkt ur SHL.
Nordström hade då lett Forshaga från division 2 till division 1.
– AIK hörde av sig och berättade om sin akuta kris med pengar och det är klart, en anrik klubb vill man ju hjälpa med ekonomin. Man vet mycket, vilka summor det handlar om för spelare runt omkring. Det var bara en bra upplevelse. Jag försökte få med mig någon mer person som kunde vara hockeytränare så att jag kunde vara assisterande och få hjälpa till med det ekonomiska och med alla papper i föreningen. Det fick jag inte och sedan kom (Michael) Nylander in och var fantastiskt bra. En sjukt bra hockeyperson, säger Nordström.

Michael Nylander och Peter Nordström coachade AIK kvar i Hockeyallsvenskan våren 2015.

Det var en turbulent tid, men på insidan var det lugnare än på utsidan menar Peter Nordström. Tidningsrubrikerna var många och de var svarta om AIK:s tuffaste tid på 2010-talet.
– Jag fick se allting och det var inga problem. Det är media som styr det röriga. Att (Jonas) Galotta (affärsman och före detta ordförande i Black Army) fick så mycket skit var att en grupp var lite grinig på honom och var steget före, men vilket jobb han lade ner ideellt. Jag har liksom inte pratat i media och sagt ett enda ord, men jag kan bara säga att (Johan) Segui och Galotta var fantastiska AIK-personer och hjälpte AIK Hockey. Det var ju konkurs. Det var ju kört innan rekonstruktionen. Det var klart att de var tvungna att ta bort folk för att gå ner på allt och tjäna pengar. Man levde lite för mycket på pengar som inte fanns.
– Nylander och jag fick en budget i februari och skulle börja med ett lag. Personerna tog fram den budget vi skulle ha till nästa år och det var efter de pengarna under det år jag var där. Då fick vi en lönebudget på 8,9 miljoner, ungefär som Bofors låg på då.

Det har gått fyra år sedan Nordström och Nylander hjälpte till att rädda AIK kvar i Hockeyallsvenskan där laget numera tillhör toppen.
– AIK är så anrikt så det var väldigt mycket fans som ställde upp och räddade situationen. Vi kontaktade spelare som skulle få kontrakt i åtta månader och få 15 000 kronor i månaden. Det var den budgeten Micke och jag jobbade på. Vi tog fram 30 namn på spelare, delade in dem i kategorier, vilka summor och löner, och gick till VD:n och sa att vi ska vara professionella även om det blir en ny styrelse. Det fattade vi också att blir det en ny styrelse så kommer vi inte att vara kvar. Sitter den gamla styrelse kvar blir Micke och jag kvar och då ville vi ha (Roger) Melin som tränare. Det var så vi jobbade Micke och jag. Vi hade mindre pengar att röra oss med, men föreningen ska inte gå minus. Det är A och O för både Micke och mig och även för Galotta och Segui. Det var inte en tanke på att göra av med mer pengar än vi hade. Det var lite synd om dem att de fick så mycket negativt när de har sådant hjärta och så mycket bra grejer, säger Nordström så här i efterhand.

Nordström fick ett bra slut i AIK.
– Ja jättebra. Vi klarade oss ju kvar. Vi hade inte så mycket spelare kvar. Vi fick göra oss av men någon och det blev skador. Det laget vi kvalade med i de sista matcherna, det var fantastiskt vilka prestationer de gjorde och vi höll oss kvar.

I laget våren 2015 fanns flera unga blivande storstjärnor.
– I sista matchen avslutade jag med, jag kommer så väl ihåg det, jag hade Alex Nylander och Jesper Bratt. De var 16 år. Jag hade Robin Kovacs som var förstaårsjunior. Jag hade (Felix) Fjällkeborn som var förstaårsjunior och som väl spelar i Väsby nu. Jag hade Dennis Nordström, som nu spelar i Segeltorp. Jag hade ”DK” (David Lillieström Karlsson) som har lagt av. Det är fem spelare på den nivån. Vi spelade på fyra kedjor. Jag hade Daniel ”Trucken” (Olsson-Trkulja) som kom från division 1. Jag hade skador på (Patric) Blomdahl, Johan Andersson, Conny Strömberg.
– (Fredrik) Hynning var så bra. (Christian) Sandberg var så bra. De räddade verkligen föreningen. Det var en väldigt rolig tid och väldigt bra.

Peter Nordström hoppas nu kunna hjälpa Gripen Nyköping mot toppen av Hockeyettan Östra. I laget finns bland andra Marcus Lindblom, 23, storebror till Philadelphiaforwarden Oskar Lindblom, och som Nordström tror skulle kunna spela högre upp än i division 1 om han fick bättre förutsättningar.

Nordström själv kanske dyker upp som assisterande coach i SHL en dag framöver.
– Det är det man drömmer om mest, så är det ju. Det är klart att man vill vara på så hög nivå som möjligt. Sedan kan det vara lika kul att vara division 2-tränare som division 1-tränare. Så var det som spelare också. Jag har haft lika kul när jag spelade division 2-ishockey som när jag spelade i svenska landslaget. Men det blir en helt annan grej. Du livnär dig på det och du spelar framför allt för att andra människor ska bli glada.
https://hockeynews.se/articles/6561/
Tony Moore
Tony Moore

Antal inlägg : 7457
Join date : 12-01-21
Ort : Luleå

http://www.luleahockey.se/

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Tony Moore fre 08 feb 2019, 19:23

Jahaa.. hur gör SHL nu?
Tony Moore
Tony Moore

Antal inlägg : 7457
Join date : 12-01-21
Ort : Luleå

http://www.luleahockey.se/

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Hankburger fre 08 feb 2019, 22:59

Tony Moore skrev:Intressant och viktig läsning:

Nordströms krav på SHL-klubbarna

Peter Nordström, 44, har lämnat rampljuset och har numera ett tränarjobb i division 1-klubben Gripen Nyköping.
Den femfaldige svenska mästaren med Färjestad strävar mot SHL och berättar i en öppenhjärtig intervju med HockeyNews.se om det hårda slit som ligger till grund för svensk hockeys framgångar.
Nordström ifrågasätter SHL-klubbarnas egoism och hoppas att mer pengar uppifrån ska hjälpa småklubbarna att överleva.

Peter Nordström vann under sin spelarkarriär fem SM-guld med Färjestad och ett VM-guld med Tre Kronor. För den nu 44-årige värmlänningen började en lång och häftig hockeyresa hemma i Munkfors i division 2.

Nu är han tillbaka i en småklubb för på Luciadagen hoppade han in som assisterande tränare till Oscar Jernström i nybildade Gripen Nyköping i Hockeyettan Östra.

Nordström tillbringar sex dagar i veckan i Nyköping och åker hem till Värmland en dag i veckan.

– Det blir mycket tid borta för inte så mycket pengar, men det är ganska kul. Jag visste vilken anläggning de har och det är en nystartad förening. Jag såg på laget också att det kunde vara kul att komma iväg lite och hjälpa till så mycket som möjligt, säger han till HockeyNews.se.

Peter Nordström är sedan 13 december förra året assisterande tränare i Gripen Nyköping i Hockeyettan.

Nyköping är en av många mindre klubbar i landet som har gått under och tvingats börja om igen.
– Det är det som är svårt. Det är en ideell förening och inga anställda. En styrelse i sådan här förening jobbar enormt mycket och många kräver mycket av dem. Folk förstår inte, eller många glömmer det. Vad är en förening? Jo, det är medlemmarna. Det gäller att alla hjälper till i en förening och inte bara lägger ansvaret på fem personer som sitter i en styrelse, som ska göra allt, för de har också ett vanligt jobb, säger Peter Nordström om sin nygamla vardag.

Han är kritisk till hur det ser ut i svensk hockey nere i myllan. Problemet börjar uppe i SHL, anser han.
– Det finns inte en division 1-förening som mår bra. Jag har sagt det i flera år att det är katastrof för svensk ishockey. Hur kan ”elitserielag” få tv-avtal och inte dela med sig till division 1 som också är en elitförening? Jag förstår ingenting, hur man bara kan tänka på sig själv och inte på svensk ishockey.

För Peter Nordström har ett tränat ögat när det gäller att se all talang som finns på lägre nivå i seriesystemet.
– Det finns spelare i division 2 som skulle kunna spela i allsvenskan och det finns spelare i division 1 som skulle kunna spela i SHL. Det här är helt fel. Bara ring till Västervik och kolla vad de har för lönebudget. Det är skrämmande att folk ska behöva jobba i allsvenskan. Jag satt faktiskt och räknade ut att i mitten av augusti hade Forshaga tränat lika många ispass som Färjestads A-lag har gjort, och de har inte en krona.

Nordström fortsätter och orden smattrar fram:
– Alla som spelar i division 1 måste ha någon krona i reseersättning för att spela i ishockey. I Nyköping är det jättemånga som spelar gratis och håller på sex dagar i veckan. Det här är det största problemet vi har i svensk ishockey och det har jag sagt i många år. Det är så många personer som jag pratar med i division 1 som säger samma sak, men har ingen kraft att göra något åt det. 45 miljoner kronor i tv-avtal. SHL-lag får också hundra procent av NHL-pengarna.

Det är en underdrift att påstå att Peter Nordström tycker att ojämlikheten är skadlig.
– Jag tycker att det är sorgligt att det inte kommer ner några pengar av de 45 miljonerna. Lägg fem miljoner i en pott från SHL-lagen och dela med sig till allsvenskan och nedåt.

Nordström målar upp en bild av vardagen i svensk hockeys bakgård som inte ser hälsosam ut.
– Jag har en kompis som driver Kalix. Bussresorna från Kalix… Kalix juniorlags bussresor blir enorma pengar. Jag har kompisar som börjar sju på morgonen och som jobbar till tolv på kvällen. De håller på med hockeygymnasium och det ligger i deras hand. De har inte en krona och får jobba dygnet runt. De går in i väggen snart. Hur många personer i en SHL-förening har varit ute och sett hur det fungerar i en division 1-förening? Vilken nivå håller division 1-föreningarna? Det finns folk från division 1 som har spelat SHL-matcher i år. Det finns division 1-spelare som kan spela i SHL, men det tror de inte för de har aldrig sett det.

Peter Nordström var själv en late bloomer och han nämner Daniel Alfredsson, Magnus Arvedsson och Tommy Westlund, som likt han själv nådde oerhörda framgångar som spelare.
– Tänk om man kunde satsa pengar på de som är första- och andraårsseniorer så att de skulle kunna träna ännu mer och få förutsättningar. Jag var själv en late bloomer. Det var inte många som var JVM-stjärnor och tog den vägen.

Nordström spelade fotboll till 19 års ålder i Munkfors. En träningsmatch inför hockeysäsongen med ortens division 2-lag som mötte Färjestads juniorer blev hans lycka. Han var överlägset bäst på isen och Leksandslegendaren Olle Öst, som hade sin son i Färjestads juniorlag, upptäckte Nordström. Och via Leksand hamnade han senare i Färjestad.

Nordström berättar att han som 17-åring i Munkfors division 2-lag tjänade 3 000 kronor. Han bodde hemma och kunde använda pengarna till nöjen och lägga all energi på att träna och bli bättre.
– Jag brydde mig inte om pengar utan ville bara spela och vinna matcher. Jag hade 12 000 i Färjestad. Jag tog VM-guld och hade sajnat nytt kontrakt 1999 och hade 23 000 i månaden.
– Året efter jag kom hem från Boston steg summan lite. När ishallen (Löfbergs arena) byggde var väl då jag kom upp över 100 000. Det var många säsonger man kämpade på och hade 3 000 efter räkningarna, och hade 100 kronor per dag att leva på. Det var ungefär fyra säsonger jag hade det så, och det var man nöjd med. Tog man en dagens lunch för 55 kronor hade man 45 kronor till kvällsmat och frukost. Det var fyra säsonger som man fick tänka så.

Men det Nordström framför allt vill ha sagt:
– Jag vill att andra ska kunna vara late bloomers och ta steget. Jag var för dålig för NHL och fick två matcher i NHL, men har ändå gjort hela resan. Varför kan inte andre spelare gör’et? frågar sig Nordström på sin fina breda värmländska.

Från ettan till SHL. Växjös Joel Persson har lyckats göra den resan. Peter Nordström hoppas att fler får chansen.
Joel Persson är ett av få exempel i dagens SHL-hockey på det Peter Nordström menar. Att ta klivet från division 1 (Kristianstad) och slå igenom i SHL (Växjö).
– Jag fick förutsättningar i Munkfors i division 2, hade pengar och var lite bortskämd och kunde träna ännu mer. (Pontus) Andreasson i Hanhals har Frölunda gjort en bra deal med. Det är så man ska göra mer. I huvudet är han en duktig SHL-spelare, men kroppen är inte riktigt där än. Det finns så många bra spelare som man skulle hjälpa.

Förra säsongen var Peter Nordström klar för en norsk klubb, men det sprack när klubben fick problem med ekonomin.
– Sedan har man pratat med föreningar, men det har inte gått i lås. Jag vill inte vara huvudtränare. Jag vill vara den som är på isen och jobbar mycket med det här och då är det ett problem för att du har ett namn. Jag tycker om att hjälpa killarna på isen och jobba individuellt. Jag vill inte stå och prata som föreläsare som vissa är väldigt bra på. De är lärare och enorma ledare. Men jag vet att det är många som inte har ett jättekunnande och förståelse utan sitter framför en dator. Men om en spelare har spelat 26 minuter i en match är det lätt att det blir ett misstag om du är trött i hjärnan… Det gäller att ha lite förståelse för saker.

När det inte blev något i Norge hjälpte Peter Nordström till i division 2-klubben Filipstad två dagar i veckan och på matcher. Och i Munkfors tog han ett stort uppdrag utanför hockeyn.
– Jag jobbade med ensamkommande flyktingbarn. Det var det bästa jobb jag haft efter hockeyn. Jag har inte haft många jobb, men det var fantastiskt bra.

På vilket sätt?
– Vi tog hand om de ensamkommande afghanerna som kom. Det blir som en lagsammanhållning för det blir enkelt för en annan som är idrottskille. De man jobbade med så var en del jättebra som aldrig hade gått en utbildning och så är det folk som har gått utbildningar som inte ska jobba med människor och barn. Så kan det vara i hockeyn också och överallt i arbetslivet.
– Det var väldigt viktigt att lära sig att man måste hälsa på alla killar och se alla killar. Det är ett jätteproblem vi har i hockeyn att vi kanske bara är två ledare och vi ska hinna se varje kille varje träning. Det är det största problemet vi har tycker jag, för man hinner inte. Det är jättesvårt. Vissa kommer 45 minuter före träning. Man ska se dem på isen och man ska se dem efter träningen då vissa är kvar 30 minuter och vissa i en timme.

Peter Nordströms främsta uppdrag som hockeycoach hittills var när han tog över ett krisande AIK vintern 2014/2015. Det var säsongen efter det att Stockholmsklubben åkt ur SHL.
Nordström hade då lett Forshaga från division 2 till division 1.
– AIK hörde av sig och berättade om sin akuta kris med pengar och det är klart, en anrik klubb vill man ju hjälpa med ekonomin. Man vet mycket, vilka summor det handlar om för spelare runt omkring. Det var bara en bra upplevelse. Jag försökte få med mig någon mer person som kunde vara hockeytränare så att jag kunde vara assisterande och få hjälpa till med det ekonomiska och med alla papper i föreningen. Det fick jag inte och sedan kom (Michael) Nylander in och var fantastiskt bra. En sjukt bra hockeyperson, säger Nordström.

Michael Nylander och Peter Nordström coachade AIK kvar i Hockeyallsvenskan våren 2015.

Det var en turbulent tid, men på insidan var det lugnare än på utsidan menar Peter Nordström. Tidningsrubrikerna var många och de var svarta om AIK:s tuffaste tid på 2010-talet.
– Jag fick se allting och det var inga problem. Det är media som styr det röriga. Att (Jonas) Galotta (affärsman och före detta ordförande i Black Army) fick så mycket skit var att en grupp var lite grinig på honom och var steget före, men vilket jobb han lade ner ideellt. Jag har liksom inte pratat i media och sagt ett enda ord, men jag kan bara säga att (Johan) Segui och Galotta var fantastiska AIK-personer och hjälpte AIK Hockey. Det var ju konkurs. Det var ju kört innan rekonstruktionen. Det var klart att de var tvungna att ta bort folk för att gå ner på allt och tjäna pengar. Man levde lite för mycket på pengar som inte fanns.
– Nylander och jag fick en budget i februari och skulle börja med ett lag. Personerna tog fram den budget vi skulle ha till nästa år och det var efter de pengarna under det år jag var där. Då fick vi en lönebudget på 8,9 miljoner, ungefär som Bofors låg på då.

Det har gått fyra år sedan Nordström och Nylander hjälpte till att rädda AIK kvar i Hockeyallsvenskan där laget numera tillhör toppen.
– AIK är så anrikt så det var väldigt mycket fans som ställde upp och räddade situationen. Vi kontaktade spelare som skulle få kontrakt i åtta månader och få 15 000 kronor i månaden. Det var den budgeten Micke och jag jobbade på. Vi tog fram 30 namn på spelare, delade in dem i kategorier, vilka summor och löner, och gick till VD:n och sa att vi ska vara professionella även om det blir en ny styrelse. Det fattade vi också att blir det en ny styrelse så kommer vi inte att vara kvar. Sitter den gamla styrelse kvar blir Micke och jag kvar och då ville vi ha (Roger) Melin som tränare. Det var så vi jobbade Micke och jag. Vi hade mindre pengar att röra oss med, men föreningen ska inte gå minus. Det är A och O för både Micke och mig och även för Galotta och Segui. Det var inte en tanke på att göra av med mer pengar än vi hade. Det var lite synd om dem att de fick så mycket negativt när de har sådant hjärta och så mycket bra grejer, säger Nordström så här i efterhand.

Nordström fick ett bra slut i AIK.
– Ja jättebra. Vi klarade oss ju kvar. Vi hade inte så mycket spelare kvar. Vi fick göra oss av men någon och det blev skador. Det laget vi kvalade med i de sista matcherna, det var fantastiskt vilka prestationer de gjorde och vi höll oss kvar.

I laget våren 2015 fanns flera unga blivande storstjärnor.
– I sista matchen avslutade jag med, jag kommer så väl ihåg det, jag hade Alex Nylander och Jesper Bratt. De var 16 år. Jag hade Robin Kovacs som var förstaårsjunior. Jag hade (Felix) Fjällkeborn som var förstaårsjunior och som väl spelar i Väsby nu. Jag hade Dennis Nordström, som nu spelar i Segeltorp. Jag hade ”DK” (David Lillieström Karlsson) som har lagt av. Det är fem spelare på den nivån. Vi spelade på fyra kedjor. Jag hade Daniel ”Trucken” (Olsson-Trkulja) som kom från division 1. Jag hade skador på (Patric) Blomdahl, Johan Andersson, Conny Strömberg.
– (Fredrik) Hynning var så bra. (Christian) Sandberg var så bra. De räddade verkligen föreningen. Det var en väldigt rolig tid och väldigt bra.

Peter Nordström hoppas nu kunna hjälpa Gripen Nyköping mot toppen av Hockeyettan Östra. I laget finns bland andra Marcus Lindblom, 23, storebror till Philadelphiaforwarden Oskar Lindblom, och som Nordström tror skulle kunna spela högre upp än i division 1 om han fick bättre förutsättningar.

Nordström själv kanske dyker upp som assisterande coach i SHL en dag framöver.
– Det är det man drömmer om mest, så är det ju. Det är klart att man vill vara på så hög nivå som möjligt. Sedan kan det vara lika kul att vara division 2-tränare som division 1-tränare. Så var det som spelare också. Jag har haft lika kul när jag spelade division 2-ishockey som när jag spelade i svenska landslaget. Men det blir en helt annan grej. Du livnär dig på det och du spelar framför allt för att andra människor ska bli glada.
https://hockeynews.se/articles/6561/

Varför skulle SHL dela med sig av TV avtal till Div 1 när dessa företag BOKSTAVLIGEN köper RÄTTIGHETERNA till SHL? Det är inte heller SHL som ska finansiera de nedre divisionerna utan det är svenska ishockeyförbundets ansvar.. så det känns lite som han är och skäller i fel träd.
Hankburger
Hankburger

Antal inlägg : 7433
Join date : 16-07-27
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Micke80 lör 09 feb 2019, 05:45

Hankburger skrev:
Tony Moore skrev:Intressant och viktig läsning:

Nordströms krav på SHL-klubbarna

Peter Nordström, 44, har lämnat rampljuset och har numera ett tränarjobb i division 1-klubben Gripen Nyköping.
Den femfaldige svenska mästaren med Färjestad strävar mot SHL och berättar i en öppenhjärtig intervju med HockeyNews.se om det hårda slit som ligger till grund för svensk hockeys framgångar.
Nordström ifrågasätter SHL-klubbarnas egoism och hoppas att mer pengar uppifrån ska hjälpa småklubbarna att överleva.

Peter Nordström vann under sin spelarkarriär fem SM-guld med Färjestad och ett VM-guld med Tre Kronor. För den nu 44-årige värmlänningen började en lång och häftig hockeyresa hemma i Munkfors i division 2.

Nu är han tillbaka i en småklubb för på Luciadagen hoppade han in som assisterande tränare till Oscar Jernström i nybildade Gripen Nyköping i Hockeyettan Östra.

Nordström tillbringar sex dagar i veckan i Nyköping och åker hem till Värmland en dag i veckan.

– Det blir mycket tid borta för inte så mycket pengar, men det är ganska kul. Jag visste vilken anläggning de har och det är en nystartad förening. Jag såg på laget också att det kunde vara kul att komma iväg lite och hjälpa till så mycket som möjligt, säger han till HockeyNews.se.

Peter Nordström är sedan 13 december förra året assisterande tränare i Gripen Nyköping i Hockeyettan.

Nyköping är en av många mindre klubbar i landet som har gått under och tvingats börja om igen.
– Det är det som är svårt. Det är en ideell förening och inga anställda. En styrelse i sådan här förening jobbar enormt mycket och många kräver mycket av dem. Folk förstår inte, eller många glömmer det. Vad är en förening? Jo, det är medlemmarna. Det gäller att alla hjälper till i en förening och inte bara lägger ansvaret på fem personer som sitter i en styrelse, som ska göra allt, för de har också ett vanligt jobb, säger Peter Nordström om sin nygamla vardag.

Han är kritisk till hur det ser ut i svensk hockey nere i myllan. Problemet börjar uppe i SHL, anser han.
– Det finns inte en division 1-förening som mår bra. Jag har sagt det i flera år att det är katastrof för svensk ishockey. Hur kan ”elitserielag” få tv-avtal och inte dela med sig till division 1 som också är en elitförening? Jag förstår ingenting, hur man bara kan tänka på sig själv och inte på svensk ishockey.

För Peter Nordström har ett tränat ögat när det gäller att se all talang som finns på lägre nivå i seriesystemet.
– Det finns spelare i division 2 som skulle kunna spela i allsvenskan och det finns spelare i division 1 som skulle kunna spela i SHL. Det här är helt fel. Bara ring till Västervik och kolla vad de har för lönebudget. Det är skrämmande att folk ska behöva jobba i allsvenskan. Jag satt faktiskt och räknade ut att i mitten av augusti hade Forshaga tränat lika många ispass som Färjestads A-lag har gjort, och de har inte en krona.

Nordström fortsätter och orden smattrar fram:
– Alla som spelar i division 1 måste ha någon krona i reseersättning för att spela i ishockey. I Nyköping är det jättemånga som spelar gratis och håller på sex dagar i veckan. Det här är det största problemet vi har i svensk ishockey och det har jag sagt i många år. Det är så många personer som jag pratar med i division 1 som säger samma sak, men har ingen kraft att göra något åt det. 45 miljoner kronor i tv-avtal. SHL-lag får också hundra procent av NHL-pengarna.

Det är en underdrift att påstå att Peter Nordström tycker att ojämlikheten är skadlig.
– Jag tycker att det är sorgligt att det inte kommer ner några pengar av de 45 miljonerna. Lägg fem miljoner i en pott från SHL-lagen och dela med sig till allsvenskan och nedåt.

Nordström målar upp en bild av vardagen i svensk hockeys bakgård som inte ser hälsosam ut.
– Jag har en kompis som driver Kalix. Bussresorna från Kalix… Kalix juniorlags bussresor blir enorma pengar. Jag har kompisar som börjar sju på morgonen och som jobbar till tolv på kvällen. De håller på med hockeygymnasium och det ligger i deras hand. De har inte en krona och får jobba dygnet runt. De går in i väggen snart. Hur många personer i en SHL-förening har varit ute och sett hur det fungerar i en division 1-förening? Vilken nivå håller division 1-föreningarna? Det finns folk från division 1 som har spelat SHL-matcher i år. Det finns division 1-spelare som kan spela i SHL, men det tror de inte för de har aldrig sett det.

Peter Nordström var själv en late bloomer och han nämner Daniel Alfredsson, Magnus Arvedsson och Tommy Westlund, som likt han själv nådde oerhörda framgångar som spelare.
– Tänk om man kunde satsa pengar på de som är första- och andraårsseniorer så att de skulle kunna träna ännu mer och få förutsättningar. Jag var själv en late bloomer. Det var inte många som var JVM-stjärnor och tog den vägen.

Nordström spelade fotboll till 19 års ålder i Munkfors. En träningsmatch inför hockeysäsongen med ortens division 2-lag som mötte Färjestads juniorer blev hans lycka. Han var överlägset bäst på isen och Leksandslegendaren Olle Öst, som hade sin son i Färjestads juniorlag, upptäckte Nordström. Och via Leksand hamnade han senare i Färjestad.

Nordström berättar att han som 17-åring i Munkfors division 2-lag tjänade 3 000 kronor. Han bodde hemma och kunde använda pengarna till nöjen och lägga all energi på att träna och bli bättre.
– Jag brydde mig inte om pengar utan ville bara spela och vinna matcher. Jag hade 12 000 i Färjestad. Jag tog VM-guld och hade sajnat nytt kontrakt 1999 och hade 23 000 i månaden.
– Året efter jag kom hem från Boston steg summan lite. När ishallen (Löfbergs arena) byggde var väl då jag kom upp över 100 000. Det var många säsonger man kämpade på och hade 3 000 efter räkningarna, och hade 100 kronor per dag att leva på. Det var ungefär fyra säsonger jag hade det så, och det var man nöjd med. Tog man en dagens lunch för 55 kronor hade man 45 kronor till kvällsmat och frukost. Det var fyra säsonger som man fick tänka så.

Men det Nordström framför allt vill ha sagt:
– Jag vill att andra ska kunna vara late bloomers och ta steget. Jag var för dålig för NHL och fick två matcher i NHL, men har ändå gjort hela resan. Varför kan inte andre spelare gör’et? frågar sig Nordström på sin fina breda värmländska.

Från ettan till SHL. Växjös Joel Persson har lyckats göra den resan. Peter Nordström hoppas att fler får chansen.
Joel Persson är ett av få exempel i dagens SHL-hockey på det Peter Nordström menar. Att ta klivet från division 1 (Kristianstad) och slå igenom i SHL (Växjö).
– Jag fick förutsättningar i Munkfors i division 2, hade pengar och var lite bortskämd och kunde träna ännu mer. (Pontus) Andreasson i Hanhals har Frölunda gjort en bra deal med. Det är så man ska göra mer. I huvudet är han en duktig SHL-spelare, men kroppen är inte riktigt där än. Det finns så många bra spelare som man skulle hjälpa.

Förra säsongen var Peter Nordström klar för en norsk klubb, men det sprack när klubben fick problem med ekonomin.
– Sedan har man pratat med föreningar, men det har inte gått i lås. Jag vill inte vara huvudtränare. Jag vill vara den som är på isen och jobbar mycket med det här och då är det ett problem för att du har ett namn. Jag tycker om att hjälpa killarna på isen och jobba individuellt. Jag vill inte stå och prata som föreläsare som vissa är väldigt bra på. De är lärare och enorma ledare. Men jag vet att det är många som inte har ett jättekunnande och förståelse utan sitter framför en dator. Men om en spelare har spelat 26 minuter i en match är det lätt att det blir ett misstag om du är trött i hjärnan… Det gäller att ha lite förståelse för saker.

När det inte blev något i Norge hjälpte Peter Nordström till i division 2-klubben Filipstad två dagar i veckan och på matcher. Och i Munkfors tog han ett stort uppdrag utanför hockeyn.
– Jag jobbade med ensamkommande flyktingbarn. Det var det bästa jobb jag haft efter hockeyn. Jag har inte haft många jobb, men det var fantastiskt bra.

På vilket sätt?
– Vi tog hand om de ensamkommande afghanerna som kom. Det blir som en lagsammanhållning för det blir enkelt för en annan som är idrottskille. De man jobbade med så var en del jättebra som aldrig hade gått en utbildning och så är det folk som har gått utbildningar som inte ska jobba med människor och barn. Så kan det vara i hockeyn också och överallt i arbetslivet.
– Det var väldigt viktigt att lära sig att man måste hälsa på alla killar och se alla killar. Det är ett jätteproblem vi har i hockeyn att vi kanske bara är två ledare och vi ska hinna se varje kille varje träning. Det är det största problemet vi har tycker jag, för man hinner inte. Det är jättesvårt. Vissa kommer 45 minuter före träning. Man ska se dem på isen och man ska se dem efter träningen då vissa är kvar 30 minuter och vissa i en timme.

Peter Nordströms främsta uppdrag som hockeycoach hittills var när han tog över ett krisande AIK vintern 2014/2015. Det var säsongen efter det att Stockholmsklubben åkt ur SHL.
Nordström hade då lett Forshaga från division 2 till division 1.
– AIK hörde av sig och berättade om sin akuta kris med pengar och det är klart, en anrik klubb vill man ju hjälpa med ekonomin. Man vet mycket, vilka summor det handlar om för spelare runt omkring. Det var bara en bra upplevelse. Jag försökte få med mig någon mer person som kunde vara hockeytränare så att jag kunde vara assisterande och få hjälpa till med det ekonomiska och med alla papper i föreningen. Det fick jag inte och sedan kom (Michael) Nylander in och var fantastiskt bra. En sjukt bra hockeyperson, säger Nordström.

Michael Nylander och Peter Nordström coachade AIK kvar i Hockeyallsvenskan våren 2015.

Det var en turbulent tid, men på insidan var det lugnare än på utsidan menar Peter Nordström. Tidningsrubrikerna var många och de var svarta om AIK:s tuffaste tid på 2010-talet.
– Jag fick se allting och det var inga problem. Det är media som styr det röriga. Att (Jonas) Galotta (affärsman och före detta ordförande i Black Army) fick så mycket skit var att en grupp var lite grinig på honom och var steget före, men vilket jobb han lade ner ideellt. Jag har liksom inte pratat i media och sagt ett enda ord, men jag kan bara säga att (Johan) Segui och Galotta var fantastiska AIK-personer och hjälpte AIK Hockey. Det var ju konkurs. Det var ju kört innan rekonstruktionen. Det var klart att de var tvungna att ta bort folk för att gå ner på allt och tjäna pengar. Man levde lite för mycket på pengar som inte fanns.
– Nylander och jag fick en budget i februari och skulle börja med ett lag. Personerna tog fram den budget vi skulle ha till nästa år och det var efter de pengarna under det år jag var där. Då fick vi en lönebudget på 8,9 miljoner, ungefär som Bofors låg på då.

Det har gått fyra år sedan Nordström och Nylander hjälpte till att rädda AIK kvar i Hockeyallsvenskan där laget numera tillhör toppen.
– AIK är så anrikt så det var väldigt mycket fans som ställde upp och räddade situationen. Vi kontaktade spelare som skulle få kontrakt i åtta månader och få 15 000 kronor i månaden. Det var den budgeten Micke och jag jobbade på. Vi tog fram 30 namn på spelare, delade in dem i kategorier, vilka summor och löner, och gick till VD:n och sa att vi ska vara professionella även om det blir en ny styrelse. Det fattade vi också att blir det en ny styrelse så kommer vi inte att vara kvar. Sitter den gamla styrelse kvar blir Micke och jag kvar och då ville vi ha (Roger) Melin som tränare. Det var så vi jobbade Micke och jag. Vi hade mindre pengar att röra oss med, men föreningen ska inte gå minus. Det är A och O för både Micke och mig och även för Galotta och Segui. Det var inte en tanke på att göra av med mer pengar än vi hade. Det var lite synd om dem att de fick så mycket negativt när de har sådant hjärta och så mycket bra grejer, säger Nordström så här i efterhand.

Nordström fick ett bra slut i AIK.
– Ja jättebra. Vi klarade oss ju kvar. Vi hade inte så mycket spelare kvar. Vi fick göra oss av men någon och det blev skador. Det laget vi kvalade med i de sista matcherna, det var fantastiskt vilka prestationer de gjorde och vi höll oss kvar.

I laget våren 2015 fanns flera unga blivande storstjärnor.
– I sista matchen avslutade jag med, jag kommer så väl ihåg det, jag hade Alex Nylander och Jesper Bratt. De var 16 år. Jag hade Robin Kovacs som var förstaårsjunior. Jag hade (Felix) Fjällkeborn som var förstaårsjunior och som väl spelar i Väsby nu. Jag hade Dennis Nordström, som nu spelar i Segeltorp. Jag hade ”DK” (David Lillieström Karlsson) som har lagt av. Det är fem spelare på den nivån. Vi spelade på fyra kedjor. Jag hade Daniel ”Trucken” (Olsson-Trkulja) som kom från division 1. Jag hade skador på (Patric) Blomdahl, Johan Andersson, Conny Strömberg.
– (Fredrik) Hynning var så bra. (Christian) Sandberg var så bra. De räddade verkligen föreningen. Det var en väldigt rolig tid och väldigt bra.

Peter Nordström hoppas nu kunna hjälpa Gripen Nyköping mot toppen av Hockeyettan Östra. I laget finns bland andra Marcus Lindblom, 23, storebror till Philadelphiaforwarden Oskar Lindblom, och som Nordström tror skulle kunna spela högre upp än i division 1 om han fick bättre förutsättningar.

Nordström själv kanske dyker upp som assisterande coach i SHL en dag framöver.
– Det är det man drömmer om mest, så är det ju. Det är klart att man vill vara på så hög nivå som möjligt. Sedan kan det vara lika kul att vara division 2-tränare som division 1-tränare. Så var det som spelare också. Jag har haft lika kul när jag spelade division 2-ishockey som när jag spelade i svenska landslaget. Men det blir en helt annan grej. Du livnär dig på det och du spelar framför allt för att andra människor ska bli glada.
https://hockeynews.se/articles/6561/

Varför skulle SHL dela med sig av TV avtal till Div 1 när dessa företag BOKSTAVLIGEN köper RÄTTIGHETERNA till SHL? Det är inte heller SHL som ska finansiera de nedre divisionerna utan det är svenska ishockeyförbundets ansvar.. så det känns lite som han är och skäller i fel träd.

Ser hellre att man mellan allsvenskan och div.1 har ett utbildningsbidrag likt det som finns mellan SHL och allsvenskan. Om det bidraget sen borde vara större än 300.000kr/klubb kan man i såna fall disskutera. Skulle man ha bidraget på 400.000 där alla allsvenska klubbar får 100.000/säsong och sen behåller systemet attesterande 300.000 fördelas it på dem som tappat spelare till SHL samtidigt som de 100.000 som kom till klubbarna i första ledet fördelas i sin helhet eller delvis till div.1 klubbarna, eller enbart mellan de klubbar som tar från div.1 till allsvenskan.

Nått åt det hållet kan jag absolut tänka mig. Jag tror ett system likt detta kan göra hockeyn mer välmående och de mindre föreningarna har en större chans att överleva. Sen kan man ju fundera om storleken på beloppen och hur många procent som ska gå till alla klubbar och hur många som ska gå till de som tappar spelare högre upp i systemet.

Micke80

Antal inlägg : 3038
Join date : 14-03-06
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Hockeyettan Empty Sv: Hockeyettan

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet