Hur ska Luleå hockey spela?

4 posters

Gå ner

Hur ska Luleå hockey spela? Empty Hur ska Luleå hockey spela?

Inlägg av JuniorX tis 13 sep 2016, 19:58

Efter att jag läst intervjun med Skuggan så har jag funderat över just den frågan som fick ge namn åt tråden. Och tänker att det kanske finns ett utrymme för att ta den diskussionen vidare. Och inte bara i perspektivet den här säsongen utan kanske framförallt i ett längre sådant. Vi skriver ju lite slentrianmässigt att vi ska vårda pucken bättre, eller som Pajala, att det inte finns någon plats för spelare som Hedman längre, eller att vi vill ha mer fart, eller att vi inte ska hålla på och dumpa pucken så ini helvete. Och alla de där diskussionerna tenderar ju att bli lite gnälliga i förlängningen.

Men hur vill vi att det ska se ut? Var finns spelsystemet som slår alla andra? Vad kan vi lära av, har Pittsburgh t.ex. någonting att komma med som går att applicera? Vad skiljer Frölunda åt som gjorde att de kunde spöa SAIK ganska enkelt? Vilka tränare kommer med idéer som känns spännande och nya? Med tanke på det spelarmaterial vi har idag, hur skulle vi formera det laget för att få maximal nytta av det? Vilka spelartyper vill vi se i framtiden? Vilken hockey vill vi se?
Kort sagt, hur ska vi göra framöver? Har vi något att komma med?

JuniorX

Antal inlägg : 4062
Join date : 14-10-24

Till överst på sidan Gå ner

Hur ska Luleå hockey spela? Empty Sv: Hur ska Luleå hockey spela?

Inlägg av Puckad tis 13 sep 2016, 20:25

Va jobbigt, det är ju mycket enklare att bara gnälla...

Utan puck: Rönken presshockey från sista året, dvs bra balans mellan hög press och att backa hem.

Med puck, i egen zon
Jag tycker vi såg det i glimtar mot SaiPa hemma.
Nästan inget burskydd, första pass till (ofta höger) avlastning och direkt pass till forward som bågar i slot'et framför målvakten så alla tre forwards kan komma med hög fart genom mittzon.

I korthet, jag tror inte att vårt spel brister, om vi verkligen spelar det.

Och så skall vi dumpa så ofta att backarna inte alltid kan stå upp på blå. Men inte mer än så.
Puckad
Puckad

Antal inlägg : 11140
Join date : 14-07-10

Till överst på sidan Gå ner

Hur ska Luleå hockey spela? Empty Sv: Hur ska Luleå hockey spela?

Inlägg av Snikne Ville tis 13 sep 2016, 21:20

Gör det lite enkelt för mig. Spelet utan puck behärskar vi väl, bevisat under flera säsonger nu (med undantag från inledningarna under Fagervall). Inkluderar BP i det resonemanget.

Med puck, använd backarna mer högre upp i banan, t ex som alternativ att bära in puck o framförallt som avlastning vid spel i offensiv zon. Sen måste man försöka spela/passa sig fram mot mål direkt när tillfälle ges och ha alternativ i släpande spelare alt sovande sida vilket i sin tur är beroende av snabbare spelvändningar. Undvik dump eller, när man kommer in med puckkontroll, göra Bossyvändning så försvaren hinner samla sig. Dock kommer man ju ändå relativt ofta att hamna i de situationerna och då gäller det ju att få längd på anfallen och vara starka på puck.
PP, pucktempo, pucktempo, pucktempo o utnyttja hela zonen för att dra isär.

Överkurs: Plugga Sedinarnas triangelspel Smile
Snikne Ville
Snikne Ville

Antal inlägg : 6410
Join date : 12-01-22

Till överst på sidan Gå ner

Hur ska Luleå hockey spela? Empty Sv: Hur ska Luleå hockey spela?

Inlägg av icemask tis 13 sep 2016, 23:17

Hade varit lättare att rita men får försöka förklara !
Mot Berlin och Modo (som vi hade svårt mot) båda tryckte upp sitt lag och stressade oss så kunde deras forwards enkelt skära våra uppspels linjer, vissa gånger kunde en enda forward skära av 2 uppspelsalternativ bara genom att båga rätt !
Mycket pga att man ville få till snabba spelvändningar och gå framåt hela tiden och agerade stressat och tillsynes utan plan !
Det kan lösas genom ett enkelt triangelspel där man utnyttjar ytan som den bågande motståndarforwarden (gäller även 2 forwards) kommer ifrån och lämnar öppen, där skapar man sig lite extra tid
Samtidigt så måste motståndarna välja om de vill stå kvar med sina backar på sin blålinje och hålla upp spelet med risk för att hela deras lag blir stillastående i mittzon eller så faller en eller båda deras backar ner så blottar de sin blålinje samtidigt som ytan mellan backar och forwards blottas för instick och inspel i zonen !
Det är i det här läget när motståndarna måste göra ett val som man väljer hur man tar in pucken i offensiv zon, tex triangelinstick med fart, dump eller hybrid, v-spel på skridskostark back mfl.

Triangelspelet för att komma ur pressen i egen zon  är inte avhängigt att det är backar och center som samarbetar utan kan vara backar och forward eller forwards och back, det bestäms av i vilket läge man har pucken när pressen sätts upp det är dock beroende av att de som ingår i triangeln vet rörelsemönstret i triangeln !
Den tid man skapar sig genom att komma ur pressen ger sedan fördelen av vad som ska komma sen så kan man agera utifrån vad motståndaren väljer att göra !
Det viktiga här är att skapa tid och utrymme att agera på !

Som sagt lättare att rita dessutom så ser man alla åkvägar då !

Mot lag som Saipa som backar hem och vill kontra så är jag inte så orolig, det gäller bara att minimera misstagen, samt att backarna som åker upp med pucken måste lära sig släppa den på forward med fart så de inte behöver bromsa innan blå och om backen kommer in med pucken djupt så får man INTE tappa den när våra forwards är på väg framåt in i zonen efter att ha bromsat vid blå
icemask
icemask

Antal inlägg : 4121
Join date : 12-05-12

Till överst på sidan Gå ner

Hur ska Luleå hockey spela? Empty Sv: Hur ska Luleå hockey spela?

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet