Även sparkboll...

+23
Wolfhunter
Jokerman ll
MrA
RSD555
Jokerman
hokkzorz
Old Brooklyn
Rikky
KaptenBlodskelett
LulefanGBG
Tigerman
Redbear
Lajon
Nr10
Myrman
Tony Moore
Bamsefar
JuniorX
tibet
Urken
Puckad
pingu
Norlin
27 posters

Sida 9 av 9 Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll lör 06 aug 2022, 11:06

Johan Croneman DN: ­Surrealistiskt när ­glädjebilderna från Wembley byttes mot studiosnack

Från kvartsfinalerna och framåt under fotbolls-EM i England fick vi för en vecka sedan se några av de bästa dammatcher som någonsin har spelats. Det är visserligen bara en handfull lag som har nått hela vägen, men det var ändå ett oerhört starkt budskap till fotbollsvärlden.

Vi är här nu. Vi är redo nu. Man har känslan av att damfotbollens tid definitivt är här. 

Närmast surrealistiskt var det därför att mitt under glädjeyran på Wembley, efter Englands vinst mot Tyskland, kastas in i den svenska SVT-studion – och uppleva rena begravningsstämningen. 

Vi var nog rätt många som stod upp och skrek att ”ge oss tillbaka glädjebilderna från Wembley”. Nej, i stället fick Tony Gustavsson breda ut sig om nästa mästerskap, i Australien, och sedan kläckte Jane Björck den geniala frågan: ”Hur mäktig känsla måste det här vara?” (i bakgrunden hoppande, skrikande gråtande engelska spelare).

Nilla Fischer försökte sig på en analys om ”den bästa känslan” och Tony Gustavsson fyllde på med ”att vinna är en beroendeframkallande känsla”. Otroligt målande, eller hur?

”Och att man gör det för första gången i det här fotbollstokiga landet och bara få ge den glädjen till alla som tittar och den betydelsen för alla unga tjejer som finns där ute för att kanske börja spela – ja, det är underbara bilder och betyder enormt mycket för England”. Fotbollsfilosofen Daniel Nannskog.

Till slut fick vi tillbaka kommentatorerna och ljud och bild från firandet på plan, och en Chris ­Härenstam som (för vilken gång i ordningen?) sade att ”­fotbollen nu hade kommit hem”

Ett urgammalt, urtöntigt, ­brittiskt hittepå som blivit en slags sanning även i vissa journalistkretsar.

Det föddes antagligen 1996 när England hade EM för herrar på hemmaplan – och visst kom fotbollen dit, men bucklan tog Tyskland hand om.

Premier League är förmodligen den bästa fotbollsliga världen kanske någonsin sett, men det är sannerligen inte britterna själva som sätter färg och prägel på spelet, och visserligen nådde de en semifinal i VM 2018, men senast de vann en titel innan damernas EM-buckla nu var för över 66 år sedan. Och det är den enda fram till nu.

Internationellt är England på sin höjd en b-nation i fotboll, varför Chris Härenstam känner sig kallad att skrika i tv om att ”fotbollen har kommit hem” är på gränsen till löjeväckande.

Jag skrev tidigare i somras om vilket gigantiskt förnyelsearbete SVT-sporten står inför. De behöver en ny modern ledning, de behöver nya ansikten, de behöver nya idéer och jag är övertygad om att de måste komma utifrån. 

TV4-sporten står på samma sätt och stampar, deras idé tycks ju vara att desto fler desto bättre, de fyller på med nytt folk, mer folk, mycket fler kvinnor – och det ligger ju inte bara i tiden, det är en nödvändighet i ett jämställt samhälle, men det leder också till en del nyrekryteringar som inte håller måttet. Vem mår bra av det?

Tänkte nämna något om hyckleriet också, inte inom fotbollen, men inom golfen. Jesus Amalia vilket skri från vildmarken det blev när den nya saudistödda golftouren gjorde entré. Saudiska pengar, sportswashing etcetera etcetera. Det är säkert helt sant, eller åtminstone delvis sant.

Spelarna som anslöt sig, för summor på 500 miljoner och mer (som en slags övergångssumma), kritiserades ­politiskt, men framför allt för sin ­girighet. 

Herregud, som om prispengar och övergångssummor inte sedan evigheter kommer från alla möjliga knepiga håll och länder och investerare. Skulle det ligga något moralisk förkastligt i att ta dessa 500 miljoner i övergångssumma, samtidigt som den europeiska fotbollen (genomsyrad av skumma stålar och affärer) tillåter övergångar på både en, två och tre miljarder kronor!?

Golfen är en superkommersiell sport, att det kommer in ännu rikare, ännu girigare aktörer på banan är ingen fråga om moral.

Handlar bara som vanligt om stålar. Och mest pengar vinner.

Johan Croneman
johancroneman@gmail.com
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll tis 30 aug 2022, 13:52

Per Sandberg: De lär oss det viktiga och skänker barnen hopp.
Även sparkboll... - Sida 9 089ecd10
Även sparkboll... - Sida 9 C445bb10
Även sparkboll... - Sida 9 39857110

Ratade som unga. Skyttekungar som vuxna. Marcus Fahlgren Hällström och Pashang Abdulla har olika bakgrunder men bär samma typ av fotbollshistoria. De skänker barnen hopp och måste få oss andra att tänka till.

Det var inte så att klubbarna stod i kö i januari 2021.

Faktum är att bara en hörde av sig.

För Pashang Abdulla var det inget ovanligt eller oväntat.

Det var som det var, det var som det alltid varit.

Hans historia är välkänd. Refuserad som ung. Spel i en mängd klubbar utan att få något genombrott.

Så till Piteå som 27-åring.

Pang!

Pang!

Pashang!

Han anslöt som en provspelare utan kontrakt och lämnade tio månader senare som seriens skyttekung med statyetten tillhörandes Norrbottens bäste herrspelare under armen och med ett färskt kontrakt i superettan i näven.

Ingen trodde att Pashang Abdulla skulle hamna i elitfotbollen. Ja förutom honom själv då.

Ett år senare. Annan fotbollsspelare – samma klubb samma typ av historia.

Marcus Fahlgren Hällström åkte tidigt på den typen av smällar som fått många att lägga av och kasta drömmarna och fotbollsskorna i garderoben. Ratad i länslaget. Inte tillräckligt bra för fotbollsklassen i Hortlax. Men just nu som 24-åring den hetaste spelaren i ettan. Åtta mål på sex senaste matcherna. Tolv totalt. Trea i skytteligan. Ett målsnitt som per spelad minuter överträffar Pashang Abdullas fjolår.

Två spelare som blev förbisedda som unga. Inte bara en gång. Inte bara två, utan vid upprepade tillfällen.

De delar mycket.

Det hårda jobbet. Den envisa hängivenheten. Förmågan att orka se varje dag som en möjlighet att ta ett litet steg framåt. Insikten att vägen framåt alltid bjuder på hinder som en nödvändig del av resan. Det är bara tiden för när uppförsbackarna kommer som varierar. Om det är vid 13 år, 17 eller 22 har ingen egentlig betydelse. Det är hur bra du är som bäst som är facit. Inte var du står som barn, ungdom eller ung vuxen på resan dit.

Deras framfart har två i rad fått många att förvånas.

Förvånade är det sista vi borde bli.

Så här är idrotten. Så har den alltid varit och kommer alltid att vara.

Det är bara omgivningen som inte alltid förstår det.

Men det är det absolut viktigaste vi kan lära oss.

För individens skull.

Men också för den klubb, det idrottsförbund eller det land som vill nå sportsliga framgångar.

Den organisation som vill få fram så många bra idrottare som möjligt gör det bäst i att ge så många som möjligt chansen att bli bra.

Medveten om det här har ökat. TV-puckens framtid diskuteras och fotbollens elitläger i Halmstad har fått kritik senaste åren.

Debatten är vitaliserande och essentiell.

Problemet är inte att vissa idrottare väljs ut. Problemet är när idrotten väljer bort.

När den osynliggör och omöjliggör för idrottare att utforska sina fulla potentialer.

Därför behövs Marcus Fahlgren Hällström. Därför behövs Pashang Abdulla.

De visar oss det forskningen har sagt i många år men som så ofta har svårt att få genomslag i praktiken ute i verksamheterna.

Det Rosviksbördige idrottsprofessor Christer Malm har undersökt det här mer än någon annan och David Epstein skrivit utmärkta boken "Sportgenen" om. Vill ni ha fördjupad information sök där.

Annars är här en kort version:

Tidig selektering kommer att gynna de som är födda tidigt på året och missgynna sent födda.

Att som barn syssla med flera idrotter istället för en ökar chansen att nå eliten. Den som vill bra på en bollsport behöver börja öva upp sitt bollsinne före 14 års ålder och vill du bli gymnast är tidig hård träning absolut nödvändig. Men den sporten är ett undantag.

De barn som tränar allra mest har sämre möjligheter att bli proffs än jämnåriga som tränar något mindre. För hög träningsmängd före den senare delen av puberteten riskerar att skapa en platå omöjlig att lyfta ifrån.

Det är en myt att 10 000 timmars träning krävs för att bli proffs. Hur snabbt vi lär oss saker är helt individuellt. Stefan Holm anses ha gjort flest höjdhopp i världen genom tiderna, ändå blev han slagen av nybörjaren Donald Thomson som iförd vanliga gympaskor vann VM 2007.

Träningsbarhet är viktig, individuell och går inte att förutspå. Två personer kan genomgå exakt samma träning i flera år men ändå får den ena en mycket bättre utveckling än den andra. En person är som bäst vid 17 en annan vid 32. När och hur det här slår kan ingen säga. Att Tiger
Woods, Fredrik Ljungberg eller Isabelle Haak skulle bli spelare på världsscenen trodde många tidigt. Men att döma ut idrottare som chanslösa att nå eliten kan i grova drag först göras i ett sent skede av karriären.

Därför behöver idrotten se till att alla som vill får utforska sin fulla potential och får möjlighet till det utan att mötas av fördomar och hinder. Vilka som får ett sent genombrott går inte att förutse.

Det lär oss forskningen.

Det lär oss Marcus Fahlgren Hällström och Pashang Abdulla.

Tack för det.

Per Sandberg
Norrmedia

För övrigt ligger Piteå just nu på en 8:e plats i ettan norra.
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 25 sep 2022, 21:04

DN efter Serbienmstchen

Belgien, Kroatien, Danmark ... Fotbollsnationerna som har lika många invånare som Sverige eller färre men ändå dragit ifrån det blågula landslaget har blivit lätta att peka ut.

På lördagen fick vi ett kvitto på att även Serbien tillhör skaran efter att ha kört över Janne Anderssons landslag med 4–1. Sverige tog ledningen genom Viktor Claesson men hade sedan inte en chans när Aleksandar Mitrovic satte tre mål och bäddade för en klar hemmaseger.

– Analysen är att vi mötte ett jäkligt bra fotbollslag. För att rå på dem måste man upp på personbästa och vi var inte där, säger assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren i samband med landslagets träning dagen efter förlusten i Belgrad.

– Det jag mest är besviken på är duellspelet. Där fick vi storstryk mot Serbien, fortsätter han.

Förbundskaptensduon Andersson och Wettergren konstaterar att Sverige för tillfället inte har tillräckligt många spelare som får önskvärt med speltid och är bärande i sina klubbar jämfört med exempelvis Danmark.

Har du någon analys varför det ser ut så här just nu?

– Jättesvårt att säga. Jag har inget bra svar just i dag. Det är väl en debatt som jag gärna hade önskat att vi pratade om i Sverige, om man till exempel jämför med vårt grannland Danmark som har många bärande spelare i sina klubbar, säger Wettergren och fortsätter:

– Vi får ju se över det här, för vi vill också att våra spelare ska gå härifrån och spela mycket i sina klubbar.

En aspekt som Peter Wettergren stannar vid är hur svårt det kan vara att ta klivet från svensk fotboll utomlands där man ofta måste anamma en tuffare kultur.

– Det kanske är ett annat ledarskap utomlands. Det märkte jag inte minst i Köpenhamn (där Wettergren varit assisterande tränare i FCK), det är en annan hierarkisk ordning.

– Jag var kompis med Ingesson (Klas, tidigare landslagsspelare och utlandsproffs i bland annat Serie A). Vi diskuterade det mycket när han var proffs och något som jag tagit med mig som han pratade om var att det är ”äta eller ätas”. Det ligger nog något i det när man kommer utomlands till de bästa ligorna.

– Det gäller att klara av det. Inte bara fotbollsmässigt utan på det mentala planet.

När anfallaren Dejan Kulusevski, 22, möter pressen på Friends arena får han frågan hur Sverige ska utveckla fler spelare som klarar av att ta steget utomlands och etablera sig i sina klubblag – och han har en och annan åsikt på temat.

– Jag tror att vi har ett stort problem i Sverige. Vi måste bli bättre i ungdomsåren, absolut. Danmark började för kanske sju år sen, Belgien för länge sen och ni såg Serbien … det kan inte vara en slump att de får fram så bra fotbollsspelare. Där måste vi förbättras. Ungdomarna måste få hårdare träningar och bättre tränare, det är det som kommer att göra skillnaden, säger Kulusevski.

Själv flyttade han utomlands redan som 15-åring och utvecklades genom italienska Atalantas akademi. Sedan dess har han klättrat uppåt via Parma, Juventus och gör numera succé i Premier League-klubben Tottenham.

– Jag vet inte vad som hade hänt om jag stannat (i Sverige som ung). Det hade varit väldigt intressant att se.

Kulusevski pekar på en rad faktorer där han anser att Sverige ligger efter när det kommer till träning och mentalitet. Han efterlyser en tuffare och mer krävande inriktning.

– Ute i Europa är det inget (sällskaps-) spel, här i Sverige är det mer en lek. Det är ”bara fotboll” och om man förlorar så är det okej. Men där jag kommer ifrån och spelat är det inte okej att förlora, det är verkligen på liv och död, säger han och fortsätter:

– Jag tycker vi tränar alldeles för lite i det här landet. Vi är för snälla, det är för mycket klappar på ryggen.

Även utanför plan krävs det mer omfattande träning, menar Kulusevski.

– Vi kan vara mer på gymmet, fysiskt gör det stor skillnad. Det räcker inte bara med att vara på planen. Du måste springa mest och utnyttja dina muskler. Det är väldigt viktigt.

För att stanna kvar i Nations Leagues B-division måste Sverige vinna mot Slovenien som gästar Friends arena på tisdagen, en match som startar klockan 20.45.

– Det är jätteviktigt. Men världen går inte under om vi inte skulle klara det, då är det ett EM-kval som börjar i mars. Men jag tänker inte på att vi inte ska åka ur. Förhoppningen är att vinna mot Slovenien och hålla oss kvar, säger Peter Wettergren.

Pelle Strandman DN
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll mån 26 sep 2022, 19:50

Kulusevski:
- Jag vet inte vad som hade hänt om jag stannat (i Sverige som ung). Det hade varit väldigt intressant att se.

Eller så hade det inte varit så intressant alls Kulusevski….🤣🤣🤣

Isak skulle ha lämnat AIK och Sverige betydligt tidigare.
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll ons 12 okt 2022, 20:55

Barca-Inter
Champions League studion:
Tutto Balutto Gusten. Källström. Behrang Safari.

Och en Hasse Backe i högform.

Kommentatorer
Lasse Granqvist, Marcelo Fernandez

Halleluja
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll ons 12 okt 2022, 21:00

Champions League-hymnen buas ut av Barca-fansen så det står härliga till.

Granqvist och Fernandez säger inte flaska.

Laughing
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 23 okt 2022, 10:20

ESKS ELVA. VECKA 42

1) Bengalhyllningen
När brinnande bengaler flög mellan läktarna under Djurgården–AIK gjordes det till jubel och applåder från andra sektioner. Det är möjligt att det bara är ”några få som förstör”. De har uppenbarligen ett mycket märkligt stort stöd från betydligt fler.

2) Bengalpubliken
Visst, det var en hel del djurgårdare som gick hem när bengaltennisen pågick men om det inte stått 0–2 hade de flesta garanterat stannat kvar.  

3) Bengalfrågan
När blev det tillåtet med pyroteknik på svenska läktare? Jag måste ha missat den lagändringen med tanke på hur mycket det brinner på arenorna.

4) Bengalbeviset
All pyro på läktarna visar hur svenska idrottsdemokratin (inte) fungerar. Är det tillräckligt många som vill göra något spelar det ingen roll vad lagar och regler säger.

Johan Esk DN

johan.esk@dn.se
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll lör 29 okt 2022, 12:03

Johan Croneman: Supportrarna är fotbollens ryggrad

När den så kallade ”Super League” presenterades sent om kvällen den 18 april 2021 väckte det bara inte en storm av känslor, utan snart också våldsamma protester. Välorganiserade fotbollsfans i England reagerade snabbast, de var högljudda, arga, kompromisslösa. För att inte säga vansinniga.

Onsdagen den 21 april samlades stora skaror av både Leedsfans och Liverpoolfans utanför Elland Road i Leeds före matchstart för att protestera. Chelseafans vägrade släppa fram Chelseabussen utanför Stamford Bridge i London samma kväll.
En av demonstranterna hade gjort ett eget plakat hemma, i glada färger, och kanske sammanfattade just den skylten vad allt egentligen handlade om. Det stod: ”We want our cold nights in Stoke.”

Jag fick gåshud när jag såg den en bit in i den välgjorda och spännande brittiska dokumentärfilmen ”Super League – Girighetens uppgång och fall” (SVT Play) av den brittiske filmaren Carl Hindmarch. Det är ett måste för alla svenska supportrar, men även för er som kanske inte riktigt greppat detta med hur stor fotbollen är världen över. Och vilka som är själva ryggraden i all ligafotboll världen över: Publiken, fansen, supportrarna.

När jag träffade och intervjuade Olof Mellberg för en herrans massa år sedan (han spelade i Aston Villa just då) sade han en sak som särskilt etsade sig fast när han talade om specifikt engelsk ligafotboll. Han sade att man alltid visste, var man än kom i England, så skulle det bli kul att spela. Jag minns inte ordagrant vad han sade men andemeningen var: ”Det spelar ingen roll om det är en veckomatch i cupen, en regnig och svinkall kväll i Hull. Det är ändå ett privilegium att få vara där.”

Dokumentärfilmaren Carl Hindmarch rekonstruerar effektivt de två-tre första dygnen efter att Super League-bomben släppts 2021, han intervjuar en rad makthavare inom Uefa, brittiska klubbägare, spanska, italienska, representanter för fans, spelare och tränare – ingen representant för de tolv klubbar som ville bryta sig ur Uefa hade kurage nog att ställa upp.

Riktig ynkedom.


”Super League – Girighetens uppgång och fall” ger också en liten historielektion kring bildandet av Premier League 1992 (vilket ju också var en utbrytning från Football League), men där man aldrig pratade om en stängd liga och där fansen från början tycktes ha åtminstone hygglig insyn i processen. Givetvis handlade bildandet av Premier League också om enorma pengar och viss girighet, men det finns som bekant gradskillnader också i helvetet.

”Super League” organiserade ursprungligen 12 europeiska toppklubbar, engelska, spanska, italienska. Den tyska storklubben Bayern München vägrade gå med. Den 20-21 april 2021 backade samtliga engelska klubbar, så också Inter i Milano. De tvingades göra avbön, Arsenal bad sina fans om förlåtelse.

Tankarna på en superliga som skulle spelas utanför de nationella ligorna och inte ingå i den stora fotbollspyramiden har funnit under hela 2000-talet, redan 2009 fanns det avancerade planer. Vi skall nog inte lura oss att tro att de gett upp.

Fotbollspryramiden, ja, där lag i alla fall teoretiskt kan avancera upp från lingonserierna till eliten, och där hoten om att bli nedflyttade, eller uppflyttade, skapar hela den nerv som också är dna:t i den moderna supporterkulturen.

Många europeiska storägare har länge kastat avundsjuka blickar mot de stängda amerikanska ligorna, där man köper sig en plats, och där man aldrig riskerar att trilla ur, och där det inte finns någon möjlighet att avancera upp i en pyramid som den europeiska.

Carl Hindmarchs dokumentär är spännande som en välgjord politisk thriller. Det är den ni skall se i helgen.

Johan Croneman

johancroneman@gmail.com
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 13 nov 2022, 18:21

I sista omgången kravlade sig ÖFK upp på kvalplats och nu har man säkrat en plats i superettan. ”Vi ger oss aldrig!” ALDRIG. Nu fest  cheers
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Puckad likes this post

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll ons 16 nov 2022, 20:05

Fan. Jävla. Fan. Cashen. Swisha 123 515 03 05
Även sparkboll... - Sida 9 866c5810

Alla kan bidra efter förmåga.
En liten referens kan vara säsongskortspriserna:

KLACKBILJETT

Klack Ungdom (7-17 år) Säsongskort
500 kr
Slutsåld
Klack Ord. säsongskort (Halvårspris)
725 kr
Slutsåld

LÅNGSIDA

Långsida Ord. Säsongskort
2950 ~ 3650 kr
Slutsåld

Långsida Ungdom 7-17 år Säsongskort
650 ~ 800 kr
Slutsåld

VI GER OSS ALDRIG!
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll lör 19 nov 2022, 09:23

QATAR.

Emma Bouvin: Vem bryr sig om fakta? Alla vet ju att muslimska diktaturer är värst.

Var det 6 500 migrantarbetare som dog vid bygget av Qatars VM-arenor, eller var det 37? Och spelar det någon roll?

DN:s Emma Bouvin ger några skäl till att du bör dubbelkolla källorna i VM-rapporteringen.

Även sparkboll... - Sida 9 C080cf10
Även sparkboll... - Sida 9 Dd0ad810


Det är en bild på en man i rödvitrutig huvudduk som hålls på plats av två svarta rep­liknande ringar uppe på skallen. Han är klädd traditionellt i fotsid thobe och ser ut precis som man tänker sig att Qatars Fifa-ambassadör Khalid Salman ser ut. Qatarisk liksom. Gulfliknande. Han för den svenska tanken till något slags oljebaron.

Mannen på bilden heter också Khalid Salman, men han är inte Qatars ambassadör, som bildtexterna i flera internationella medier gjorde gällande häromveckan. Han är Saudiarabiens försvarsminister. Det är inte han som har uttalat sig kontroversiellt om homosexuella. Ändå blev han ansiktet utåt för de homofobiska kommentarerna.

Misstag kan ske förstås. Men detta är bara ett av många exempel på en märkligt styvmoderlig behandling av länder i Mellanöstern. Just nu med fokus på det lilla gulflandet som ska arrangera arabvärldens allra första fotbolls-VM.

Det finns många invändningar mot värdskapet och ni har säkert hört de flesta. Kanske har ni snappat upp att det finns något i Qatar som heter ”kafala”. Ett system som innebär att arbetsgivare i princip äger sina migrantarbetare. (Så är det för övrigt i många andra länder också.)

För att få arbetstillstånd i Qatar krävs en ”sponsor” som ”bjuder in” och denna sponsor – arbets­givaren – tar ofta hutlöst betalt för sin inbjudan.

Väl på plats i landet är det inte ovanligt att samma arbetsgivare beslagtar den anställdas pass och låter bli att betala ut någon lön, samtidigt som arbets­dagarna är 14 timmar långa, sju dagar i veckan.

Kafala. Ett arabiskt slavsystem. Eller?

Ordet betyder ungefär ”garant” på arabiska och har en islamisk innebörd som handlar om beskydd. I början av 1900-talet, när stora oljefynd gjordes i Qatar, behövde kolonialmakten Storbritannien komma på ett smart sätt att driva oljeutvinningen framåt. Det var britterna som införde kafala-systemet, de lånade bara själva ordet från arabiskan.

TUSENTALS DÖDA I ARENABYGGEN

Sedan Qatar fick fotbolls-VM har systemet hamnat i rampljuset. The Guardian skrev en artikel om hur 6 500 migrantarbetare har dött i landet. Den siffran har spritts vidare av andra medier, tagen ur sitt sammanhang. Även DN har förkunnat att tusentals migrantarbetare har dött medan de har byggt VM-arenorna. Av de braskande rubrikerna har man kunnat få intrycket av att arbetare i mängder har krossats av betongblock, eller skjutits ihjäl på sina poster.

Problemet är att verkligheten alltid är komplex. Och när man försöker beskriva den efter att andra har slagit fast TUSENTALS DÖDA I ARENABYGGEN så låter det som att man vill försvara ondska. Eller som att man vill släta över.

Om man läser Guardian-texten ordentligt framgår det att det är 37 dödsfall som kan kopplas till just arenorna. 6 500 är det totala antalet arbetare som har dött under en tioårs­period och dödsorsakerna varierar. Det kan vara hjärtproblem, cancer eller olyckor.
”Jaha var det bara 37 arbetare som dog på just VM-arenorna, då tar jag en kaffe och återgår till mitt.”

Det ger också diktatorn i Qatar – en emir som heter Tamim bin Hamad Al Thani – ammunition till moteld. Om vi medier inte är försiktiga med vad vi skriver kan han och andra i hans position med rätta säga att det inte går att lita på oss.

”Jaha, skriver Emma Bouvin att migrantarbetare i vårt land inte får lön och dör av oförklarliga hjärtproblem vid 35 års ålder, äsch varför skulle det vara sant, ni vet ju vad tidningarna skrev om den där dödssiffran”, kan emiren skrocka i sitt palats (eller kanske i det franska fotbollslaget PSG:s vip-lounge, eftersom han äger PSG).

AKTIVIST BORTFÖRD

Emiren kan också använda ett annat exempel. I slutet av oktober åkte en brittisk hbtq-aktivist, Peter Tatchell, till Qatar. Han hade med sig en skylt med bland annat texten ”#QatarAntiGay” och ställde sig framför ett museum och höll upp den. Ett stort antal medier rapporterade därefter att Tatchell hade gripits och förts bort. Källan var aktivistens eget Twitterkonto. ”Var britten nu förts är inte känt”, skrev exempelvis Aftonbladet.

Men så var det inte. Tatchell blev inte gripen och han fördes inte bort. Poliserna ställde frågor, vek ihop plakatet och fotograferade Tatchells pass, sedan åkte han till flygplatsen och flög hem.

Även sparkboll... - Sida 9 E58c7110

Betyder det då att Qatar är ett gayvänligt land? Givetvis inte. VM-ambassadören Khalid Salman (obs – inte den saudiska försvars­ministern) kallade nyligen homosexualitet för en skada i sinnet. 

Nu börjar VM. Världen håller kanske inte andan, men miljontals kommer att titta på fotbollsfesten. Artiklar kommer att skrivas. Uppgifter kommer att spridas.

Allt kommer inte att vara sant. Men det kommer att vara för j-ligt ändå.

Emma Bouvin

emma.bouvin@dn.se
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 27 nov 2022, 09:41

ESKS ELVA. VECKA 47

1. VM-tystnaden
Att de iranska VM-spelarna inte sjöng med i nationalsången inför premiären mot England var det modigaste några spelare gjort på en fotbollsplan. Hur det än kommer att gå i VM är Irans spelare de största hjältarna. Inte minst för den skrämmande frågan: vad händer med spelarna och deras anhöriga efter VM?

2. VM-mimandet
Spelarna sjöng sedan med i nationalsången före matchen mot Wales men det räckte med att titta på blickarna för att se att det var mumlande och mimande mot deras vilja.

3. VM-tragiken
Det tragiska med de iranska hjältarnas VM är att hur de än gör kommer de att bli hatade. Antingen av de regimtrogna eller av de oppositionella i och utanför Iran.

4. VM-jämförelsen
En del andra lag har haft varierande protester under fotbolls-VM men de känns bara patetiskt futtiga i jämförelse med det som de iranska spelarna gjorde.

5. VM-frågan
Europeiska spelare höll regnbågsflaggan högt men lade sig platt när det hotades om gula kort. Hur pinsamt måste det ha känts när de såg sina iranska ­kollegors manifestation?

6. VM-missen
Jag och andra svenska krönikörer landade genant fel när vi förprogrammerade fokuserade på om England bar One Love-bindel i stället för att koncentrera oss på Irans protest. 

7. Studiocitatet
”Det är mitt land. Det är min familj. Det är svårt. Jag känner oerhört mycket med människor som riskerar sina liv.” TV4-experten Siavoush Fallahis iranska känslor gick genom rutan.

8. VM-känslan
Den starka känsla som skapats mellan Irans spelare och förbundskapten Carlos Queiroz efter allt gruppen utsatts för spreds ut i världen efter segern mot Wales.

9. VM-matchen
För den som tycker att det varit för mycket fokus på annat än fotboll under VM. Det är bara början. Nästa match Iran spelar i VM är den högexplosiva mot USA. 

10. Matchlängden
De långa tilläggstiderna i VM är tyvärr enda chansen att få bukt med allt fuskande för att få tiden att gå. Spelarna tjänar inget på att låta en hörna ta en evighet.

11. VM-matchen 2
Det spelas – trots allt – fotboll i VM också. På söndagskvällen får vi veta om allt var bättre på ”Jogi” Löws tid för Tyskland. Matchen mot Spanien kan avgöra lagets öde.
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 27 nov 2022, 20:52

Även sparkboll... - Sida 9 Ba9dd110
Spaniens vm-ställ cheers
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll mån 28 nov 2022, 22:01

Även sparkboll... - Sida 9 Aee24710
Qatar VM. Redan fler tittare än senaste fotboll-EM. Ikväll fick alla se en riktig hjälte springa ut med regnbågsflaggan mitt under matchen Portugal-Uruguay.
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll mån 05 dec 2022, 20:26

VM Qatar fortsätter.

Sveriges radios Andreas Matz och Jon Persson är bäst på att kommentera VM.

Jon Persson
Har spelat i Brage, Djurgården och Brommapojkarna, både i allsvenskan och i Superettan. I BP var han lagkapten 2002-2009. Efter spelarkarriären har han bland annat varit expertkommentator i både Cmore och Discovery.

Andreas Matz
Reporter och referent. På Sveriges Radio sen 1989. Sämsta idrottsminne: Herrlandslaget i fotbolls VM 1990 i Italien. Bästa idrottsminne: 5-milen i OS i Sarajevo där Thomas Wassberg vann en sekundduell mot Gunde Svan.
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av NallePhu tis 06 dec 2022, 10:03

Fotboll mitt i vintern och nej inte sett en minut av skiten och lika glad är man för det!
NallePhu
NallePhu

Antal inlägg : 15977
Join date : 12-01-21
Ort : Norrbotten

Pajala likes this post

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll fre 09 dec 2022, 18:59

Kvartsfinal Kroatien-Brasilien

Sveriges radio splittrar på radarparet och parar ihop Jon med Susanna Andrén...

Herregud.

Metoo är kanon. Det behövdes.

Men ALLT var inte vidrigt och uselt förr. Vissa saker var t.o.m. bättre. Vi MÅSTE t.ex. inte ändra på ALLT bara för att få med kvinnor i ALLA expertpaneler.

Blir det här bra?
Nej.

Det blir stolpigt, det är vad det blir.

Jon lägger band på sig själv, han flyger inte, karljäveln älskar ju fotboll men nu är det som att han, allt för ofta, ska förklara spelet för en, ursäkta mig men det här är sanningen, mellanstadieelev. Gulligt? Ja. En vass, nervig och rolig kommentatorsupplevelse för oss fotbollsälskare? Nej.

Vi tar och lyssnar på hur det kunde låta:

Susanna: det är inte något första målet vinner eller nått sådär, två halvlekar som ska spelas och sen summeras läget, har vi ett segrarlag eller blir det straffavgörande? här får han ju en arm rakt upp i nyllet Anthony när han tunnlar sin motståndare och trycks ner i gräsmattan (Jon kluckar i bakgrunden) och nu får han frisparken men då är han missnöjd över att det inte blir nån hörna på Sousa.

Jon: jaaa, eller varning menar du kanske?

Susanna: ja. hörna? var fick jag det ifrån? Varning.

Jon: (försöker rädda upp situationen)ja..men vilken teknik han har killen, rullar den så där under sulan, sen mellan benen, bara tassar förbi men då måste man som ytterback ta två armar i bröstet och få stopp på det anfallet och det är precis det som händer med Anthonys små höftvrickningar…
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll lör 10 dec 2022, 00:00

Sveriges radios Christian Olsson och expertkommentatorn Johan Elmander räddade upp kommenterandet när allt verkade skita sig.

Nederländerna-Argentina

En av de sämsta domarna man sett på den här nivån någonsin. SR kommentatorer skrädde inte orden.

En riktig skandal faktiskt. Skulle inte förvåna mig om han var köpt.

Hos SVT var allt bara bra och fiiint….🙃
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 11 dec 2022, 11:14

Även sparkboll... - Sida 9 Dbaeca10
Very Happy
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Flippass likes this post

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll tor 15 dec 2022, 20:39

Jokerman skrev:P03:orna är historiska. För första gången har Norrbottens pojklag blivit bäst i Sverige. Norrbotten vann finalen över Stockholm i distriktspojkturneringen efter straffar.

Vi är fan bäst!!!

cheers

Med tanke på att världsmästerskapen i FIFFLA Qatar City pågår och världsfotbollen är större än någonsin tidigare så är det märkligt att P03:ormas bedrift 2020 inte uppmärksammats mer. Norrbotten behöver förebilder inom fotbollen.
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Bamsefar likes this post

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll tor 15 dec 2022, 20:55

Uppladdning inför finalen på söndag. Frankrike är favoriter men det finns ju en hyfsad ”nr 10” i det andra laget…

Det bästa är ”I think its tears in your eyes Raymond" 😳

Kolla från 7:30. Kommer Luis Enrique någonsin jubla så här igen?

Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 18 dec 2022, 15:58

Kroatien med 33-årige Ivan Perišić och 37-årige Luka Modrić i spetsen vann VM-brons, sen tidigare hade de och Kroatien ett silver från VM 2018.

Imponerande.

Perišić var den spelare som sprang mest av alla VM 2018, han kommer garanterat ligga högt om inte högst även VM 2022.

Han och Modrić är givna i världslaget.
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 18 dec 2022, 21:33

Stjärnor och planeter skruvar och buteljer Maradona festar i himlen just nu

Oj oj oj oj

cheers

Även sparkboll... - Sida 9 1cee1710
Förbannelsen är bruten. Åttiosex tog Argentina guldet förra gången då med Maradona som den stora stjärnan, Nu har Messi inget kvar att bevisa.

Även sparkboll... - Sida 9 0064bd10
Målvakten i Argentina, Emiliano Martinez, gör en fantastisk VM-turnering. Martinez är inte helt olik Lev Yashin, the black spider i sin spelstil. Benparaden i förlängningen är en blivande klassiker.

Backen Molina, mittfältaren Mc Allister, anfallaren Julián Álvarez och målvakten Martinez hör till de bästa i Argentinas lag, sen Är det bara hålla med Ray Hudson

Ray Hudson: Messi stands alongside Pele & Maradona
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Bamsefar and JohanO like this post

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av JohanO mån 19 dec 2022, 11:14

Woooow... Vilket jävla VM det varit. Det hade allt. Bästa jag upplevt hittills.

Spännande från första till sista match.
JohanO
JohanO

Antal inlägg : 728
Join date : 14-03-01

Serkan122 likes this post

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll ons 21 dec 2022, 20:36Även sparkboll... - Sida 9 0f836010
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll ons 21 dec 2022, 22:09

Lisa Edwinsson DN:

Efter VM-guldet i fotboll dansade Lionel Messi och de argentinska spelarna igenom den så kallade mixade zonen utan att svara på frågor.

Att spelarna samtidigt sjöng en nidramsa mot journalister har fått det internationella sportjournalistförbundets (AIPS) ordförande Gianni Merlo att reagera starkt.

”Vi väntar på en ursäkt”, skriver han i ett öppet brev.

”Jag bryr mig inte om vad de där jävla journalisterna säger, födda av horor...”.

Så skanderade de nyblivna VM-guldhjältarna från Argentina när de i söndags dansade sig rakt igenom den så kallade mixade zonen, intervjuzonen med journalister från världens alla hörn, efter finalsegern i Qatar.

I täten för truppen gick storstjärnan Lionel Messi.

Enligt den argentinska tidningen Diario El Ciudadano y la Región var orden riktade mot den argentinska pressen, efter kritik under åren och efter vad spelarna menat vara falska nyheter.

”Stötta laget in i döden, eftersom jag älskar Argentina”, inledde spelarna sin ramsa.

Italienaren Gianni Merlo är mångårig ordförande i det internationella sportjournalistförbundet, AIPS.

I ett öppet brev på förbundets hemsida kräver Merlo en ursäkt.

”Lionel Messi är tveklöst nummer ett i fotbollen, lagkaptenen för Argentina som vann VM. Men just av den anledningen borde han be om ursäkt å hela lagets vägnar för den sång där han och hans lagkamrater förolämpade oss journalister”, skriver Merlo.

”Utöver att vara stora spelare måste de också vara förebilder, de har blivit rika tack vare många andra.”

Till DN säger Gianni Merlo på tisdagen:

– Jag tyckte att det var min plikt som ordförande för AIPS att markera starkt. Vi kommer även att skriva till det argentinska fotbollsförbundet, för det var inte bara spelarna utan också ledare i förbundet som sjöng den här sången.

– Spelarna kom in i mixade zonen, men i stället för att svara på frågor förolämpade de oss. Det är ett val som vi inte kan acceptera. För om vi accepterar det här, då är det lika bra att vi inte är på plats.

Spelarna kom in i mixade zonen, men i stället för att svara på frågor förolämpade de oss.
Aktionen var riktad specifikt mot de argentinska journalisterna, säger även Gianni Merlo.

– För att de skulle ha kritiserat dem. Men att bli kritiserad är en del av spelet.

”Folk med makt” använder sociala medier för att piska upp stämningen mot journalister, fortsätter Merlo.

– Om vi tillåter det här, då kan alla framöver bara gå rakt igenom mixade zonen och säga att vi är, ursäkta mig, ”horungar”. Men jag har aldrig varit det.

– Om vi accepterar det här är vi förlorade.

Vad förväntar du dig nu ska hända?

– Jag vet inte riktigt eftersom laget har varit på resande fot, och nu försvinner många spelare på semester och liknande. Men det är viktigt att vi fortsätter att markera, att vi markerar med officiella brev, diskuterar det här och förklarar att även mästare kan behöva be om ursäkt – att det kan vara en fin gest, snarare än en svaghet.

……

Jokerman ll

Vem förstår explosionen av känslor inom varje spelare och gruppens? Pressen man levt under? Spelarna gråter, kramas, säger vansinniga saker, vackra saker, fruktansvärda saker, allt ska ut, bara ut, mamma gråter, tränarn, alla gråter och över allt detta, över obelisken i Buenos Aires, så svävar Maradona - allt han gjorde, stod för, ofiltrerat, folkets hjälte - nej nej, journalister - det här är inga politiker som ska intervjuas om budgetpropositionen.

Sebastian Larsson sprang fram till malmöbänken och vrålade ”horungar” efter ett avgörande mål i sista omgången - i allsvenskan. Är man taggad så är man.

Argentinas keeper gjorde en obscen gest med någon pokal framför skrevet. Backe tyckte det var en udda sak att göra. Ja visst fan är det men what a hell! Mbappe hånades genom några tysta sekunder innan allt exploderade igen med sång och dans av VM-guldmedaljörerna. England hånades naturligtvis, Nederländerna också. Brasilien definitivt. Självklart måste pressen, jönsarna, som söker fel och brister i absurdum också hånas. Självklart. Det är bara tugga i sig.

Pia Nilsson - 13 timmar sedan

"Aktionen var riktad specifikt mot de argentinska journalisterna, säger även Gianni Merlo.

– För att de skulle ha kritiserat dem. Men att bli kritiserad är en del av spelet."

Att bli kritiserad är en del av spelet säger AIPS ordförande. Om så, gäller det även journalister? Vilken sorts kritik, hur, och med vilka ord?

Thomas Sonefors - 20 timmar sedan

Alla sådana aktioner visar på en arrogans, ignorans och i många fall även en galopperande narcissistisk inflation när man inte förstår att man visar hela världens alla fotbollsälskare ett finger. Visst finns det sådana journalister som skriver fyrkantigt men det finns fotbollsspelare som försöker lura sig till framgång på fotbollsplanen också.

Jag tycker att  sportjournalister skall sluta rapportera vad det argentinska fotbollslandslaget gör eller inte gör tills de ber om ursäkt offentligt både från spelare och förbund.
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll fre 13 jan 2023, 23:58

Maradona festar i himlen inatt. Insigne i USA.

Napoli krossar Juventus med 5-1 på Stadio Diego Armando Maradona och leder ligan med 10 poäng. Juventus mål görs av Di Maria som dansade argentinsk tango matchen igenom. Härligt att se Szczęsny vittja nätet fem gånger.

Ska inte vara möjligt att spela så här bra när man inför den här säsongen tappat ”oersättliga” Very Happy  spelare som bl.a. Mertens, Insigne, Koulibaly och keepern Ospina.

Säger bara Victor Osimhen, Khvicha Kvaratskhelia, Stanislav Lobotka, Min-jae Kim och Alex Meret. För att inte tala om super sub argentinaren Giovanni Simeone… cheers
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Serkan122 likes this post

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 15 jan 2023, 11:03

En av världens bästa fotbollsspelare någonsin gick bort precis innan nyår.
Pelé somnade in 82 år gammal på Albert Einstein-sjukhuset i São Paulo.

Även sparkboll... - Sida 9 C178a710

Krönika från 2021
Att jämföra fotbollsspelare från olika tidsepoker är omöjligt, det som går att jämföra är vad de betydde för sin tid, menar DN:s sport i tv-krönikör Johan Croneman som sett Netflix-dokumentären om Pelé, fotbollens första globala superstjärna.

Farsan kunde på 60-talet komma dragandes med hur bra Skjorta Bergström och Hambo-bröderna varit i Degerfors på 40-talet – det är en gammal fin, men olidlig, tradition inom fotbollen. Den äldre generationen måste tvångsmässigt släpa fram sina ungdomshjältar för det yngre, mindre vetande släktet.

Jag har gjort exakt samma sak.

Det är lika hopplöst som att i dag börja prata om Pelés storhet. Den störste av dem alla, enligt många. Man visar lite matchbilder för knattarna på Pelé och det brasilianska landslaget mellan 1958 och 1970, det ser verkligen ut som om det är en annan sport, och det är det ju också. Allt är annorlunda, träning, skor, boll, tempo, kraft, fysik – ni som har lirat med en blöt (snörad!) läderboll minns hur det var.

Man kan verkligen inte jämföra spelare från olika tidsepoker. Man kan möjligen jämföra deras talang, om den gick att mäta. Det som man däremot kan jämföra är ju vad de betydde för sin tid.

Vilket inflytande hade Pelé, vilket arv kan vi tillskriva Johan Cruyff och Maradona, vilka avtryck gör spelare som Messi och Ronaldo?

Man måste alltså ersätta frågan om hur bra de gamla idolerna var med frågan ”vad dom var”. Vad var Pelé? Han var på sin tid den störste, den bäste, den mest talangfulle. Den första stora globala superstjärnan inom fotbollen. Han kunde bokstavligt talat inte ta ett steg, någonstans på jordklotet, utan poliseskort. I Sydamerika levde han som fånge i sitt eget hem.

I Netflix-dokumentären ”Pelé” (108 minuter), går man traditionellt tillväga och utgår från den tid under vilken han hade sin storhetstid, man kan nog säga 1958 till 1970. Han spelar i sju år till därefter och tar fotbollen till USA när han skriver ett guldkontrakt med New York Cosmos 1975, men VM-guldet 1970 är nog ändå kronan på verket.

Gamla lagkamrater och motspelare, sportjournalister och politiker får berätta om vad de såg och var med om i Pelés sällskap – och jag som växte upp med Pelé, kan förstå vad de säger och vad de menar.

Pelé gjorde saker på fotbollsplan som ingen annan hade varit i närheten av på den nivån, på den tiden. Ja, han skapade sin egen nivå, på samma sätt som Cruyff, Maradona, Messi och Ronaldo har gjort efter honom.

Det var givetvis hans bländande teknik som fick den stora publiken att jubla, men hans blick för spelet var nog egentligen det som gjorde honom till den magiker han så småningom blev upphöjd till. Hans speluppfattning var genial.

I dokumentären ”Pelé” möter vi honom efter ett kort intro: Han kommer in i bild från vänster, med en rullator, sätter sig ned på en stol i ett stort tomt kalt rum, och så börjar han berätta. Det är rörande, och det blir ännu mer känslomässigt ju längre vi tränger in i hans historia. När vi skiljs sitter han kvar och trummar på den gamla skoputsarlåda han som 10-åring bar omkring på i Santos utanför Sao Paulo, i början av 50-talet – han bidrog tidigt till familjeförsörjningen.

Han gjorde två mål som 17-åring i VM-finalen mot Sverige 1958, skadades tidigt i VM både 1962 och 1966 (ideligen nersparkad), kom lite överraskande tillbaka till VM 1970 och fick ett bländande avslut med ett underbart bra lag och ett spel som fick fotbollsvärlden att häpna – en sista gång.

I dokumentären försöker man ta ett halvhjärtat tag i det Brasilien han växte upp och gjorde karriär i, en tid präglad av brutal militärdiktatur, torterade och försvunna politiska fångar.

Många har anklagat Pelé för att han kom att bli en nickedocka i diktaturens händer, men den eventuella domen reder inte filmmakarna ut, bara försiktigt nuddar vid. Det är lite synd.

Hade han ett ansvar, trots allt. Även politiskt? Intressant, men som sagt outrett.

Vill se ännu mer om Pelé? En annan sevärd dokumentär om honom finns på Discovery Plus: ”Pele: The last show”. Om Pelé och New York Cosmos.

Johan Croneman DN 2021
Även sparkboll... - Sida 9 27b6e610
Även sparkboll... - Sida 9 E63c6e10


Även sparkboll... - Sida 9 E1aa9f10
Även sparkboll... - Sida 9 248e1c10

Även sparkboll... - Sida 9 Bcdf5610
Även sparkboll... - Sida 9 29129910
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Även sparkboll... - Sida 9 Empty Sv: Även sparkboll...

Inlägg av Jokerman ll sön 22 jan 2023, 08:27

SVD
Larmet: Andelen allsvenska spelare från Norrland rasar

Norrlandsfönstret håller på att stänga. En kartläggning från Svenska fotbollförbundet (SvFF) visar att andelen allsvenska spelare från Norrland krympt från elva till fyra procent under 2000-talet. – Södra Sverige åker X2000 och vi står kvar på perrongen, säger Michael Fleuron, kanslichef på Norrbottens FF.

Till ytan täcker Norrlands nio landskap 60 procent av Sverige. Men den som slår sig ner på läktaren till en herrallsvensk match ska inte räkna med att se spelare från den nordligaste regionen.

När Svenska fotbollförbundet kartlägger varifrån herrspelarna i vår högstaserie kommer är inte det anmärkningsvärda att majoriteten är födda söder om Gävle. Utan att den norrländska kurvan sluttar så brant.

Fram till 2007 kom var nionde spelare i allsvenskan från Norrland, vilket stod i proportion till befolkningsmängden. Drygt ett decennium senare har siffran krympt med nästan två tredjedelar, till blott fyra procent (eller elva spelare). Detta trots att Östersund och Gif Sundsvall legat i allsvenskan under perioden.

Michael Fleuron är kanslichef på Norrbottens FF och suckar åt sammanställningen.

– Fyra procent? Det är överraskande få. Men det speglar samhället och fotbollen i ett internationellt perspektiv. Konkurrensen har blivit oerhört tuff och träningsmöjligheterna här är sämre. Jag tycker ändå att vi borde producera några fler, kanske inte till landslaget men till allsvenskan, säger han.

Vad spelar det för roll om halva Sverige inte representeras bättre i herrallsvenskan?

– I alla sporter är det bra med förebilder. Vi har barn och ungdomar som drömmer om att bli fotbollsproffs, men med de här siffrorna i ryggen har vi svårt att hänvisa till några förebilder härifrån. Det gäller för oss som ledare att hålla lågan brinnande, att försöka vända på trenden.

Så vad beror allt på? Fleuron pekar på kombinationen av planbrist och att träningsmönstret förändrats på 2000-talet. Förut tränade man fotboll från mars till oktober och övergick till enstaka inomhuspass under vintern. Numera hårdsatsar alla som kan också under de kalla månaderna.

Men i Norrland saknas hallar. De enda två fullstora ligger i Luleå och Piteå, övriga lag får konkurrera med bland annat innebandy och handboll om tider i vanliga inomhushallar.

– Man kan träna utomhus på konstgräs också. Men att göra det när temperaturen kryper ner till 25 grader minus ger inte någon vidare kvalitet. Det spelar ingen roll om planen är uppvärmd när bollarna blir fyrkantiga av kylan, säger Fleuron.

I förbundets sammanställning jämförs Sverige med Norge.

Vi har 15 fullstora inomhushallar med konstgräs medan vårt grannland – trots halva befolkningsmängden – ståtar med 35. Och där Sverige har 83 uppvärmda och fullstora konstgräsplaner utomhus finns drygt 180 i Norge.

En av förklaringarna till den skillnaden kan vara finansieringsmodellen, att det främst är kommuner eller själva föreningarna som med hjälp av bidrag från olika fonder bygger sina hallar i Sverige. I Norge delas kostnaden mellan stat, kommun och klubb.

Följden? Troligtvis är det ingen tillfällighet att andelen allsvenska herrspelare från Stockholm dubblerats från 2007. Och att Norges mest framgångsrika klubb på senare tid är Bodö/G-limt, som ligger på samma breddgrad som Gällivare, medan allsvenskan 2023 helt saknar norrländska lag.

– Det är halltätt i Nordnorge och vi skulle behöva hallar i alla våra kommuner. Inte fullstora överallt utan 70x40 meter räcker gott. Men det finns väl helt enkelt en annan syn i Norge där man värnar mer om landsbygden och de mindre kommunerna, säger Michael Fleuron.

Fotnot: Statistik från damallsvenskan saknas.
Även sparkboll... - Sida 9 2f581b10

Kristoffer Bergström SVD
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 906
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Sida 9 av 9 Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet