Nathalie Ferno

2 posters

Gå ner

Nathalie Ferno Empty Nathalie Ferno

Inlägg av Jokerman mån 26 aug 2019, 12:27

Nathalie Ferno 0aed8310
Bild: Pär Bäckström/frilans | Nathalie Ferno.

Efter hjärnskakningarna tvingas nu Luleå Hockey/MSSK:s forward Nathalie Ferno sluta med ishockey, 23 år gammal.

Ferno har drabbats av flertalet hjärnskakningar och Luleå Hockeys medicinska team har nu gett spelaren rådet att lägga av med ishockey.

– Nathalie har tidigare drabbats av ett antal hjärnskakningar, rehabiliterat sig och verkligen haft tålamod med sin skada. Redan vid första träningen denna säsong får Nathalie en ny smäll som genast ger svåra besvär. Dessa har varit så allvarliga att hon inte har kunnat återgå till träning. Vi har gjort ett antal tester och värderat skadan, och vår bedömning är att Nathalie inte ska återgå till ishockeyspel igen, säger Jan Lexell, specialistläkare med ansvar för hjärnskakningar i ett pressmeddelande.

Nathalie Ferno har varit med och vunnit två raka SM-guld med Luleå Hockey under lika många säsonger i klubben.

Den senaste säsongen tvingades hon dock följa både semifinalen mot HV71 och finalmatcherna mot Linköping från sidan just på grund av hjärnskakningarna.

Trots att hon bara är 23 år gammal så tvingas hon nu alltså lägga skridskorna på hyllan.

– Såklart är det inte så här jag önskade att min ishockeykarriär skulle ta slut men jag har förstått att det är farligt för mig att spela vidare. Och att må som jag gjort under den värsta tiden är ingenting jag vill uppleva igen så därför känner jag mig trygg i att det här är det rätta beslutet för mig, säger Nathalie Ferno till Luleå Hockeys webbsajt.

Hon fortsätter:

– Jag vill tacka för mina två år i Luleå Hockey, dessa år har varit de bästa åren i min karriär. Jag är oerhört glad för att jag fick chansen att spela i en förening som inte bara står för många bra saker, utan som också gör verklighet av dessa. Tack till alla fans som alltid står bakom oss oavsett vart i världen vi befinner oss. Tack till min björnfamilj som jag fått dela min vardag med. Det har varit galet kul att härja med er i två år. Och fler år ska det bli, bara inte med skridskor på fötterna.

Fredrik Glader, tränare och sportchef för Luleå Hockey/MSSK:

– Hela laget och föreningen lider med Nathalie i denna tunga stund. Att man inte själv ska kunna få avsluta sin karriär när man känner sig färdig med den, utan istället bli abrupt bli fråntagen det man helst av allt vill göra varje dag, det känns inte värdigt en kämpe som Nathalie Ferno, säger han och fortsätter:

– För laget kommer det bli ett stort tapp att inte ha tillgång till den energirika spelstilen som hon bidragit med under sin tid i Luleå Hockey/MSSK. Hon har hjälpt oss med sin tuffa spelstil varje dag, oavsett det handlat om träning eller match och det har varit en stor del i våra framgångar.

Kent Wikström Norrbottensmedia
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1983
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Nathalie Ferno Empty Sv: Nathalie Ferno

Inlägg av Jokerman tis 27 aug 2019, 17:26

Nathalie Ferno 1d4c2f10
BILD: Kent Vikström | Under uppvärmningen inför den avgörande SM-finalen mellan Luleå Hockey/MSSK och Linköping hade Michelle Karvinen tagit på sig skadade Nathalie Fernos tröja, Karvinen bar den under hela uppvärmningen.

Under måndagen blev det officiellt att Luleåforwarden Nathalie Ferno tvingas sluta med ishockey på grund av sina upprepade hjärnskakningar. Ett tungt besked, inte bara för Ferno själv utan även för lagkamraterna i Luleå/MSSK. "Man ville ju så gärna att hon skulle ta sig tillbaka. Man önskar att man kunde göra någonting så att det blir bra igen", säger Michelle Karvinen.

När Nathalie Ferno missade Luleås finalmatcher mot Linköping förra säsongen så valde Luleås stjärnspelare Michelle Karvinen att hylla sin lagkamrat med att bära Fernos tröja under uppvärmningen inför den avgörande matchen.

Nu när det står klart att Ferno inte kommer kunna fortsätta spela hockey igen så är hon en av alla lagkamrater som känner för henne.

– Det är aldrig lätt när någon slutar, speciellt när den personen inte får bestämma själv när det är dags. Jag tycker att hon förtjänade bättre än så och hon kommer självklart bli saknad i laget. Jag personligen sitter bredvid henne i omklädningsrummet också så det blir ett litet tomrum och det kommer kännas konstigt ett tag. Men jag vet att hon fortfarande vill vara involverad i laget så det känns ju bra, säger Michelle Karvinen.

Hon fortsätter:

– Det är tufft men för Nathalie tror jag att det är rätt beslut. Det viktigaste är att det inte kommer påverka hennes livskvalitet. Det är ju hemskt vad hjärnskakningar kan ställa till med och det ska man ta på allvar. Att kunna ha ett bra liv är ju det som kommer i första hand. Så även om det är tråkigt så stöttar vi henne i det här beslutet. Vi får se vad som händer i framtiden men just nu tror jag att det är rätt beslut av henne.

Ferno är inte den enda spelaren som slutat inför kommande säsong. Sedan tidigare har trotjänare och ikoner som Rebecca Stenberg, Melinda Olsson och Maria Omberg.

– Ja, det är ganska många som slutat till i år och det är alltid konstigt när man kommer tillbaka hit då det här är ens familj, sportfamilj, man är ju van att se de här människorna varje dag.

– Ända sedan Luleå Hockey existerat så har vi alltid haft ett väldigt tight lag. Jag tror också att det är därför vi lyckats. Alla har förstått att man jobbar mot ett mål tillsammans, så det är ingen som har gjort det själv. Det är något som gjort oss starka som lag men det gör det också svårare när någon lämnar oss.

Kent Vikström Norrbottensmedia
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1983
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Nathalie Ferno Empty Sv: Nathalie Ferno

Inlägg av Snikne Ville ons 28 aug 2019, 22:02

Talar ut om tuffa tiden: "Blev en livskris"
ISHOCKEY Efter flera hjärnskakningar rådde läkarna henne att avsluta ishockeykarriären och Nathalie Ferno förstod allvaret. Nu berättar 23-åringen om det tuffa beslutet. "Det blev en livskris", säger hon.


Mimmi Åkerlund19:38 | 2019-08-28
Luleåforwarden har spelat ishockey sedan hon var sex år gammal. Men nu kan hon inte längre hålla på med sporten som hon älskar.

– Det har varit mitt liv så länge. Jag vet inte vad man gör annars. Man får gråta lite nu och sedan får man kämpa på igen, säger Ferno.

Hon har drabbats av flera täta hjärnskakningar vilket har gett henne stora problem. Läkarna vet inte hur hennes hjärna skulle klara av att hantera ännu en smäll.

– De är ganska säkra på att jag kommer återhämta mig från den senaste hjärnskakningen, men de kan inte garantera att nästa smäll kommer gå bra. Eftersom jag är så känslig kan jag få stora problem i vardagen, säger hon och fortsätter:

– Jag behövde få höra att jag inte kan spela mer, annars hade jag nog vilat och spelat igen.


Hur har du mått när det har varit som värst?

– Vissa veckor har jag inte kunnat göra någonting alls. Jag har bara varit hemma. Haft svårt att gå på affären eller köra bil. Man blir fången i sitt hem.

Den senaste säsongen tvingades hon följa stora delar av slutspelet från sidan just på grund av hjärnskakningarna.

Men efter flera månaders rehabilitering verkade det som att hon skulle kunna spela igen.

– Jag hade absolut tänkt spela, men jag visste också att skulle det bli någonting mer så skulle det vara slut.

Det som inte fick hända, hände.

– Jag var med på första isträningen och fick en liten smäll mot huvudet. Det var egentligen ingenting märkvärdigt, men när jag kom hem på kvällen kände jag att det inte var så bra. Då förstod jag att det var över.

Vad för problem?

– Ont i huvudet, jättetrött och yr. Det är många saker.

Hur många hjärnskakningar har du drabbats av totalt?

– Jag har fått fyra-fem stycken vad jag vet. När jag var liten visste jag inte vad det var så jag har antagligen åkt på fler än så.

Har det varit svårt att acceptera att du måste sluta?

– Ja. Det är säkert svårt för folk att förstå att det här kan vara en sådan stor grej, men det är som när en vanlig människa förlorar sitt jobb som den tycker väldigt mycket om. Det blir en stor förändring.

Kommer du vara kvar i laget på något sätt?

– Jag har inte funderat så mycket på vad jag ska göra än. De är mina bästa kompisar och vi umgås ofta, så när jag börjar må bättre kommer jag vara på hallen en del. Vi får se vad som händer, jag har inte bestämt mig ännu.

Det som är säkert är att hon blir kvar i Luleå.

– Ja, jag pluggar till arbetsterapeut och har två år kvar.

Kan du tänka dig någon annan roll inom ishockeyn?

– Ja, jag vet inte om jag kommer kunna vara utan hockeyn. Men nu ska bara vara ett tag och landa i det här.

Snikne Ville
Snikne Ville

Antal inlägg : 6206
Join date : 12-01-22

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet