Framtiden

+6
Jokerman
Tony Moore
Lulefan
LulefanGBG
rasbiologen
icemask
10 posters

Gå ner

Framtiden Empty Framtiden

Inlägg av icemask tis 30 jan 2018, 17:44

icemask
icemask

Antal inlägg : 3679
Join date : 12-05-12

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av rasbiologen ons 31 jan 2018, 00:10

Jag lutar åt Lillajags håll I den andra tråden om dagens nyheter och tycker att det här låter bättre. En riktig satsning på att utveckla istället för att värva sönder/köpa ett guld, vore ju pinsamt om de skulle införa caphits med mera från nhl pga våran satsning.
rasbiologen
rasbiologen

Antal inlägg : 1191
Join date : 12-09-13
Age : 33
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av LulefanGBG ons 31 jan 2018, 09:05

Det formligen sprudlar av glädje, engagemang och entusiasm kring damhockeyn inom föreningen och lokalmedia där uppe verkar haka på tåget. Riktigt kul främst för Luleå men också för svensk damhockey generellt.

Med relativt små medel går det att locka hit världsspelare och ställa ett halvt OS-lag på isen. Med bättre förutsättningar lockar man också hit ännu fler och det skapar ett ökat intresse. Får man då på sikt dessutom ett hockeygymnasium för tjejer så kan även unga tjejer och flickor få samma möjligheter att förena studier med ett brinnande intresse för hockey.

En tydlig målsättning där en enskild klubb på sikt satsar på att göra damhockeyn professionell, så att tjejerna kan satsa på sin idrott på heltid precis som grabbarna, är nog det bäst som kan hända svensk damhockeyn.

Det kommer att ge ringar på vattnet. Sedan är det så klart så att man måste skynda långsamt och inte försöka ta tre steg åt gången, men jag tycker att det känns som om att Luleå är inne på rätt spår här. Offensiva i sin satsning och marknadsföring som också är rätt frisk, (även om man alltid kan bli ännu bättre), men ändå med en flerstegsplan.

Man blir stolt när Luleå visar framfötterna på det här sättet.

Hoppas att fler lag i Sverige ser fördelarna med att satsa även på damhockeyn.
LulefanGBG
LulefanGBG

Antal inlägg : 8410
Join date : 12-05-12
Age : 37
Ort : Göteborg

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Lulefan ons 31 jan 2018, 13:36

Det är kul att det satsas på damhockeyn så även tjejer kan få chansen att göra riktig karriär av det, men någon gång längs vägen måste damhockeyn börja dra till sig mer publik för att det hela ska fungera.

Lulefan

Antal inlägg : 1759
Join date : 12-05-19
Age : 33
Ort : Linköping

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Tony Moore ons 07 feb 2018, 21:18

Framtiden är här, 2 stora företag annonserar redan betydande ekonomisk ökning av sponsringen till LHF/MSSK.
Fastighetsbolaget Galären går in som LHF/MSSK huvudsponsor - WOW vad häftigt queen http://kuriren.nu/sport/100-hockey/avslojar-lulea-hockey-far-ny-huvudsponsor-nm4759533.aspx
Älvsbyhus dubblar sin sponsring och ger LHF/MSSK lika mycket som killarna.http://kuriren.nu/nyheter/lulea-hockey-sponsor-utmanar-andra-foretag-nm4759312.aspx
Tony Moore
Tony Moore

Antal inlägg : 4551
Join date : 12-01-21
Age : 61
Ort : Luleå

http://www.luleahockey.se/

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Tony Moore mån 12 feb 2018, 14:00

VD har ordet
Spoiler:
Resan fortsätter med full kraft!
Det har nu snart gått tre år sedan Luleå Hockey beslutade att ett av föreningens långsiktiga strategiska mål är ”Ishockey på lika villkor mellan killar och tjejer i en jämställd förening”. Bakgrunden till detta är att Luleå Hockey vill vara en vinnande förening med hållbar framgång på alla plan. Då är det självklart att försöka få så många som möjligt att gilla ishockey och Luleå Hockey. Och för att öka hockeyintresset bland tjejer i länet är det viktigt att de har nära förebilder – därav vårt fokus på att försöka säkra att vi har ett av Europas bästa damlag i Norrbotten.

För att vara en långsiktigt vinnande organisation är det en nyckelfaktor att vi är en jämställd förening.

Vi har nu jobbat fokuserat mot detta mål under snart tre år. Vi har definitivt kommit en bit på vägen och är på flera olika plan en motor i svensk damhockey. För att lyckas med detta har föreningen investerat 3-5 Mkr från egna medel. Det har vi gjort för att vi vet att det är en bra investering för att bli en långsiktig vinnare. Vi kommer den närmaste tiden försöka hitta fler företag och organisationer som vill vara med oss på denna resa. Allt för att säkra en framtida finansiering av nästa etapp på vår resa med bättre förutsättningar för tjejerna.

Norrbotten har just nu Europas bästa damelitlag i ishockey. Ett lag med spelare som skapar stor uppmärksamhet i hela landet. Ett lag med världsstjärnor där hela sju stycken har åkt iväg för att tävla på OS. Länet får en fantastiskt PR för att vi går före när det gäller idrottande för tjejer och damer. Många upplever att vi vill vara ett modernt, inkluderande och attraktivt län. Ett län där vi vill att unga kvinnor blir behandlade på ett sätt de förtjänar. Företag som är med på resan får en förstärkning av sitt varumärke och förbättrar sin lönsamhet.

Nu är det lite upp till bevis för oss alla. Vi vill att laget ska få möjlighet att vissa dagar tränar på förmiddagen med förlorad arbetsförtjänst. Vi vill också fortsätt att bygga en bra ungdomsverksamhet för tjejer i länet. Till detta är att för förbereder för ett hockeygymnasium för tjejer. Det är det viktiga nästa steg i vår satsning. För att lyckas med detta så måste vi göra det tillsammans i länet.

Vi kommer också att fortsätta att utveckla vårt matcharrangemang i SDHL, som vi vet är överlägset bäst i Sverige just nu. Det är dock inget vi nöjer oss med. Föreningen kommer att fortsätta att sträva efter att locka mer publik till matcherna. För att komma på en match är ett fantastiskt bra sätt att stötta tjejerna. Dels genom att fysiskt visa sitt stöd men även genom att det ger 100 kronor till lagets verksamhet.

Nästa hemmamatch för LHF/MSSK är onsdag den 7 mars mot MODO. Kom då gärna till Coop Norrbotten Arena och stötta laget i avslutningen på deras grundserie.

Ingela Lekfalks dokumentärfilm Underdogs sänds just nu på SVT Play och kommer även sändas på SVT under veckan. Se den så förstår du varför vi tycker att det är så roligt med denna satsning. Och varför vi är stolta över det vi gör i föreningen. Dessutom varför vi är så ivriga med att hitta fler som vill vara med och stötta dessa fantastiska idrottskvinnor för en mer jämställd framtid.

Med vänliga hälsningar,

Stefan Enbom, Luleå Hockey
VD

Mobil:                070-552 88 60
E-post:              stefan.enbom@luleahockey.se
Tony Moore
Tony Moore

Antal inlägg : 4551
Join date : 12-01-21
Age : 61
Ort : Luleå

http://www.luleahockey.se/

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Jokerman tis 13 feb 2018, 17:28

Johan Esk DN om svensk damhockey:
svensk elitidrott är underhållningsindustri och halvamatörer.Mångmiljonärer och andra som knappt får det att gå runt. I den blandningen sitter damhockeyn fast i sitt moment 22.

De allra flesta svenska kvinnor och män som satsar helhjärtat på sin (elit)idrott gör det trots att det är ekonomiskt vansinne.

Du kanske håller på med brottning eller boxning, fäktning eller friidrott, curling, cykel eller orientering.

Eller så är du kvinna och spelar ishockey på högsta nivå i Sverige. Att du då har det tufft att gå ihop har knappast undgått någon.

En ny uppmärksammad dokumentär med titeln ”Underdogs” har just tagit upp ämnet.

Ett nyhetsinslag i SVT:s Aktuellt konstaterade att spelarlönerna i damernas liga SDHL är i snitt 3,6 procent jämfört med i herrligan SHL.

Ett tio minuter långt reportage i P1:s ”Godmorgon världen” tog upp spåret och i påannonseringen ställdes frågan:

”Och vi undrar varför just ishockeyn har så svårt att bli jämställd?”

Ett svar på den frågan är frågan varför just damishockeyn har så svårt att locka publik. Snittet i SDHL är 199 åskådare per match. I herrligan är det 5.612. SDHL har 3,5 procent av herrarnas publik.

Med så lite publik är damhockeyn ännu inte en del av idrottens underhållningsindustri med tunga tv-avtal, stora sponsorkontrakt, höga spelarlöner och omfattande biljettförsäljning.

Samtidigt är spelarna på högsta elitnivån i klubb och landslag. De lägger ner mycket tid och uppoffring på sin sport. De har små resurser men stora krav på sig. Lyckas de inte ses de inte som stora OS-hopp, tappar SOK-pengar och får det ännu svårare.

Detta moment 22 delar damhockeyspelarna med många andra svenska OS-idrottare. De har hamnat mitt emellan svensk idrotts stora block.

De har inga roller i den mångmiljonbaserade idrottsindustrin där individuella stjärnor som Charlotte Kalla och Sarah Sjöström och manliga fotbolls- och hockeyspelare är huvudfigurer. Samtidigt har de lämnat den del av svensk idrott som bara är kravlös folkrörelse.

Elitidrott är aldrig rättvis. Vissa vinner, vissa blir stjärnor, vissa tjänar pengar. De flesta kämpar i den mediala och ekonomiska skuggan.

Idrottens jämställdhet ska vara som i annan kulturverksamhet.

Jämställdhet ska vara en självklarhet när det gäller ungdomars träningstider och andra utvecklingsmöjligheter, kommunalt stöd, organisation kring klubbars A-lag och dagersättning vid landslagsuppdrag.

Lön och sponsorkontrakt för seniorer och bonus i landslag är något annat.

Att Zara Larsson får helt andra kontrakt än en manlig sångare med mindre publik är lika självklart som att Sarah Sjöströms kontrakt är värda mer än simkollegan Simon Sjödins. Charlotte Kallas VM-guld gav 150.000 kronor i bonus från förbundet. Slalomåkaren Frida Hansdotter får noll kronor vid seger. Längd och alpint har olika uppgörelser med åkarna.

I idrott kommer intäkter från framgångar och/eller det publika och mediala intresset. Damhockeyn har de senaste åren inte lyft på något av områdena.

Nu finns regionala rörelser som jobbar för att bryta trenden. Linköping delade ut biljetter och fick rekordmånga 5.128 åskådare att komma till matchen mot HV71 i november. I Luleå har uppmärksamheten efter ”Underdogs” redan gett effekt. Enligt Norrbottens affärer får Luleå Hockey/MSSK en ny huvudsponsor efter filmen.
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1978
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Puckad lör 17 feb 2018, 14:59

Nu är i alla fall Boorken borta.
Han hade gärna fått vara kvar till finalen, men men ...
Framtiden är ljusare.
Puckad
Puckad

Antal inlägg : 8124
Join date : 14-07-10

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av icemask mån 26 feb 2018, 19:13

icemask
icemask

Antal inlägg : 3679
Join date : 12-05-12

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av icemask lör 03 mar 2018, 12:44

Diktaturen har raserats men det är lång väg till ett fungerande system !

Intressant att se att fler vågar kliva fram nu när Boork är borta, med samma krav som Emma och Asserholt mfl drev men fick bära hundhuvudet för !
Anna Borgqvist i intervju på cmore och Olivia Carlsson på Hockeysverige !

http://www.hockeysverige.se/2018/03/03/olivia-carlsson-modo/
icemask
icemask

Antal inlägg : 3679
Join date : 12-05-12

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Micke80 fre 23 mar 2018, 15:10

http://www.kuriren.nu/sport/100-hockey/lulea-hockey-skriver-stort-sponsoravtal-nm4795050.aspx

Här kommer otroligt glädjande nyheter. Utan att veta vad avtalet innehåller rent ekonomiskt så är det rikitgt kul att en stor samhällsaktör kliver in och stöttar det här arbetet.

Micke80

Antal inlägg : 2793
Join date : 14-03-06
Ort : Luleå

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Tony Moore tis 27 mar 2018, 15:06

Luleå Hockey ser proffsframtid för damerna
Spoiler:
ISHOCKEY Samtidigt som Linköping ber sina supportrar om resebidrag är SM-finalmotståndaren Luleå Hockey beredd att ta nästa steg ekonomiskt. Om tre år hoppas klubbens vd Stefan Enbom att samtliga spelare i damlaget är heltidsproffs. "De börjar bli väldigt populära idrottsstjärnor i Luleå", säger han.
2018-03-27
Luleå jagar sitt andra SM-guld på tre år sedan klubben gick in i samarbete med Piteåföreningen Munksund och tog över driften av damlaget.

Om Luleå når ända fram går damerna redan nu om klubbens herrlag som på 34 säsonger i högsta serien har vunnit ett SM-guld.

Finalserien mot Linköping startar i Östergötland på onsdagen och returen och en eventuell tredje och avgörande match spelas i Luleå i påskhelgen.

Men det är inte bara på isen föreningen ligger i framkant.

För en tid sedan gick klubben ut och meddelade att man var redo att ta nästa steg i damsatsningen.

I det ingår att starta ett nationellt hockeygymnasium för tjejer, utbilda fler ledare till ungdomsverksamheten på flicksidan och ta nästa steg mot att göra damlaget till heltidsproffs.
– Vi vill professionalisera det vi gör. Att vi kan träna mer på dagtid med vårt damlag och ge dem ersättning för förlorad arbetsförtjänst så att de kanske kan gå ned på halvtid.

Vad kostar det?
– I steg ett kostar det 400 000 kronor för nästa år, men sedan kommer det att öka successivt, berättar Enbom som hoppas att spelarna är heltidsproffs om tre år.

I dagsläget är två spelare proffs, finländska landslagsstjärnorna Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen.
– Många av de andra pluggar eller jobbar halvtid. De har lön åtta månader från ishockeyn och den ligger på mellan 2 000 och 8 000 kronor. Det är inga jättelöner, så de måste jobba på sidan om. Inte ens våra svenska landslagsspelare (Emma Nordin och Johanna Fällman) har över 10 000 i lön.

För att finansiera satsningen hoppas klubben dra in fem eller sex stora sponsorer – tre är i hamn hittills, däribland LKAB.
– Vi känner att vi har ett enormt positivt drag kring vår dam- och tjejsatsning. Vi känner både regionalt och mot en del nationella partners att det här börjar få ett kommersiellt värde på ett helt annat sätt än för tre år sedan. Det är stor skillnad.
– Vi har egenfinansierat verksamheten med ungefär en miljon kronor per år hittills, men nu är förhoppningen att få den att gå runt.

Luleå är också drivande centralt i SDHL, som leds av klubbens förre ordförande Curt Johansson, och hoppas att fler ska klubbar ska haka på och satsa.

Men Linköpings utspel på sociala medier i måndags, där klubben ber sina supportrar att sponsra finalresan till Luleå, visar att det är lång väg kvar.
– Vi skulle aldrig kunna göra så, det skulle kännas konstigt, säger Enbom.
Tony Moore
Tony Moore

Antal inlägg : 4551
Join date : 12-01-21
Age : 61
Ort : Luleå

http://www.luleahockey.se/

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av MrA tis 27 mar 2018, 22:10

Har för mig att jag läst att även Skellefteå satsar på hockeygym för tjejer, vem hinner först?
MrA
MrA

Antal inlägg : 398
Join date : 12-01-22
Ort : Göteborg

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Tony Moore tis 17 sep 2019, 22:32

Tony Moore
Tony Moore

Antal inlägg : 4551
Join date : 12-01-21
Age : 61
Ort : Luleå

http://www.luleahockey.se/

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Jokerman tor 07 nov 2019, 21:32

Framtiden 3c4c7410
Bild: Håkan Stridblom | I helgen är det dags för tjejligan i Coop arena.

Satsning på tjejhockey kommer till Luleå

I helgen får unga tjejer från hela Norrbotten och Västerbotten chansen att prova på hockey i Luleå. "Vi vill ha fler spelare som fortsätter med hockeyn", säger Staffan Spendrup.

Tjejligan är ett tillfälle för tjejer födda -06 och yngre att testa på att spela hockey under en dag. Det är även en möjlighet att få spela med och mot enbart tjejer.

Arrangemanget kommer äga rum nu på söndag i Coop arena. Syftet är att underlätta sammanhållningen och den sociala biten i det hela.

– De får helt enkelt träffa andra hockeyspelande tjejer, i slutändan är det ju så att vi vill ha fler spelare som fortsätter med hockeyn, säger Staffan Spendrup, samordnare för Luleå hockeys flickverksamhet och fortsätter:

– För enskilda spelare tror jag det ofta blir en kick, man kanske känner sig duktig på ett litet annat sätt än om man bara spelar med killar.

De deltagande tjejerna kommer även få möjligheten att träffa Emma Nordin och Johanna Fällman, som är profesionella spelare i Luleå/MSSK. De två landslagsspelarna kommer vara med på invigningen och berätta om sig själva och sina karriärer.

– De vill visa spelarna vilken väg man kan gå om man känner att man vill bli en hockeystjärna.

Man beräknar att det uppskattningsvis kommer delta runt 150 spelare från hela Norrbotten och Västerbotten.

– Det är en grym chans att träffa nya vänner med samma intresse, det kommer anlända helplanslag från Umeå, Clemensnäs, Piteå och så kallade mixlag med enskilda spelare från olika orter, samt 13 småplanslag från andra orter.

– Det är en rolig utveckling att se, det är många yngre som har börjat spela. Sen gäller det att de fortsätter spela också, säger Spendrup.

Alexander Rönnlund norrbottensmedia
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1978
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Jokerman lör 04 jan 2020, 23:58

I helgen var det tjejernas egen dag i Noliahallen i Piteå där det spelades hockey för hela slanten. "De är kanonduktiga" säger MSSK-tränaren Joel Karlsson Forsberg.

Munksund/S SK anordnade det största sammandraget för tjejer hittills i Norr- och Västerbotten då ungefär 130 spelare i 15 lag samlades för att ha mötas och kul i Noliahallen under lördagen.

MSSK har en stor egen verksamhet inom tjejhockeyn.

– Vi har drygt 60 tjejer som är födda från 2009 till 2013 som tränar tillsammans två gånger i veckan, berättar Joel Karlsson Forsberg, som är en av tränarna.

Denna dag i Tjejligan var det knattelirare födda 2011 till 2013 som möttes.

– För vissa var det här den allra första Tjejligan. Varje säsong blir det fyra-fem såna här sammandrag på olika platser då föreningarna turas om, förklarar Joel.

– Vi i Munksund har två lag med idag, med tio-elva utespelare per lag plus målvakt. Det är jätteroligt, vissa barn kunde inte stå på skridskor för tre år sedan då de började. Nu kör de på riktigt bra, de är superduktiga.

Alla matcher spelades tvärs över planen så att man kunde ha igång två matcher samtidigt. Då Piteå-Tidningen hälsade på var det match mellan Munksund och Clemensnäs i ena zonen samtidigt som Boden mötte Pajala i den andra.

Alla matcher var 24 minuter långa och inga resultat räknades, det är givetvis helt oviktigt i den här åldern.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede, i den här åldern handlar det om att tycka det är roligt, få kompisar och hitta glädjen i att göra nåt tillsammans. Då blir det ofta att de fortsätter, menar Joel.

– Vi pratar om att vi ska vårda hockeyfamiljen, inte känna krav på prestationen, men förväntan på engagemang. Det är okej att det kan gå upp och ner, ibland får de riktiga il och kämpar hårt och ibland blir det lite "manjana" säger han och påpekar:

– Vi uppmuntrar även alla föräldrar att barnen ska träna många olika sporter.

Även under söndagen blir det tjejhockey för hela slanten i Noliahallen. Då är det dags för lite äldre tjejer (födda 2006-2008) att spela, men då på helplan.

Ett 80-tal spelare från MSSK, Luleå, Clemensnäs, Trixa (Umeå), Åsele, Pajala, Boden, Överkalix och Kalix kommer hit då, vissa bildar blandlag.

Och inte nog med det. Även i Kristallens ishall i Rosvik blir det tjejhockey för de äldsta ungdomarna på söndag, de är födda 2005 och tidigare. Det är en serie för ungdom, rekrytering och rekreation.

Munksund, Rosvik, Luleå, Hertsörinken, Boden och Kiruna är med där samt enstaka spelare från Arvidsjaur, Kalix, Överkalix och Pajala.

Micke Lindgren PT
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1978
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Jokerman ll lör 11 sep 2021, 09:21

Krönika

Barnens tävlingsinstinkt – på vinst eller förlust?

Jag kastar längst! Jag cyklar snabbast! Jag gungar högst! Jag hinner först! Ord som väcker tankar och känslor inom mig.

Är barnens prestationsjämförelser och lust till tävlan verkligen positiv?

På ren instinkt hör jag mig själv ropa med bestämdhet i rösten för tredje gången i dag. "Barn, det är ingen tävling!" Sekunder innan gråten och besvikelsen från något av barnen är ett faktum. Eller segerropen från den andra som jublar högt.

Vid min första tanke känns detta beteende osunt och jag känner min egen frustration och oro över de starka känslomässiga reaktioner jag får möta. Men vid en djupare reflektion kanske det inte behöver vara så farligt att redan från tidig ålder ha tävlingsinstinkt. Jag tänker på hur vårt samhälle är utformat. Vårt arbetsliv, sportaktiviteter, företagande, sociala medier, fritidsaktiviteter. Vi lever i ett prestationssamhälle. Det kommer alltid att finnas framträdande människor. Med driv, vinnarskalle och längtan efter att skapa förbättring. Vi människor vill känna oss bra på något. Inom alla möjliga områden.

Jag har själv spenderat många år i idrottens värld, från barnsben till elit, så vem är jag att ropa till mina barn att de inte ska få tävla? Jag vet hur roligt och tillfredsställande det kan vara att få känna sig begåvad inom något.

Jag tror att en del av ansvaret ligger hos mig som förälder att visa de mjukare värdena. Hur man tävlar och jämför sig med respekt. Hur vi alla är olika begåvade inom olika områden och hur positiva våra olikheter också är för samhället. Att vi själva har valet om vi vill jämföra oss med andra eller kanske istället fokusera på vår egen utveckling. Inget är för alla och alla behöver inte tävla. Valet är ditt.

Kanske behöver barnen hjälp att upptäcka betydelsen av att ha uthållighet inom en aktivitet. Har våra barn viljan att utvecklas är vägen att vandra kontinuitet, nyfikenhet och övning.

Att be barnen sluta jämföra sina prestationer känns som en orimlig önskan. Det är något av det naturliga och något vi gjort genom alla tider.

Jag tror snarare att det som behövs är stöd och vägledning i hur man hanterar de känslomässiga utmaningar som ofta dyker upp. Och inte minst, lära barnen att vi är så mycket mer än våra prestationer. Att förlora är inte detsamma som att vara en sämre människa. Och att vinna betyder inte att vårt människovärde ökar.

Men känsloregistrets beståndsdelar som tävlingsmomentet kan locka fram, kan rusta oss i mötet av livets framtida prövningar. Från glädjerus till besvikelse.

Magdalena Pajala

Piteå-Tidningen 11 september
Jokerman ll
Jokerman ll

Antal inlägg : 152
Join date : 21-05-19

Till överst på sidan Gå ner

Framtiden Empty Sv: Framtiden

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet