Utförsäljningar

Gå ner

Utförsäljningar Empty Utförsäljningar

Inlägg av Jokerman i mån 13 jan 2020, 09:41

Maria Schottenius: Obegripligt att vi säljer bort vår chans att påverka framtiden.

DN MÅNDAG 13 JANUARI 2020

Stockholmarna drog en nitlott när staden sålde ut sitt elnät för 20 år sedan. Nu står Helsingborg på tur att göra samma misstag. Gång på gång gör vi oss dummare och mer maktlösa än vi hade behövt vara.
Har ni också stirrat på er elräkning och undrat över vad som hänt? Varför kostnaden för elnät bara ökar, oavsett förbrukning? Och känt er lurade?

I början av 2000-talet sålde Stockholm stad sin andel av Birka Energi till finländska Fortum, som snabbt höjde priserna, eftersatte underhållet och lät cheferna berika sig med cirka en miljard. Mest fick Fortums koncernchef Mikael Lilius med 97 miljoner. Expressens ”Dina pengar” gjorde 2009 en granskning och visade hur stockholmarna genom att sälja ut sin el gjorde dessa finländska direktörer snuskigt rika. Pengar som hade gjort betydligt större nytta i Stockholms skolor och sjukhus.

Det är lätt att tjäna pengar när man har privat monopol. Ingen konkurrens. Man kan sätta vilka priser man vill. Låg risk och hög avkastning. Flera av de ansvariga politikerna i Stockholm har ångrat sig, tyckte att de gjorde en usel affär när de sålde ut elen och de 19 miljarderna som kommunen fick (för en del av bolaget som snart var värt 65 miljarder) är puts väck. Stockholmarna blev helt klart blåsta och sedan 2015 äger ett annat bolag, Ellevio, elnätet i Stockholm.

Min elräkning i Stockholm är 20 procent högre än den skulle varit om jag hade bott på samma yta i Helsingborg. Där är det kommunens bolag Öresundskraft som äger el- och fjärrvärmenätet för Helsingborgs cirka 150 000 invånare. Vinsten disponeras efter behoven i kommunen.

Men nu vill M, L och KD i staden ändra på den saken. De vill sälja Öresundskraft till det för tio år sedan skandalomsusade pensionsbolaget AMF, som har bjudit 12,2 miljarder. Pengarna ska stoppas i en stiftelse, som sköts av kommunen, är det sagt, och AMF har lovat att inte höja priserna på fem år (om de inte har sålt vidare vid det laget).

De andra partierna, S, MP, C och V, är emot försäljning. De är fler, men SD avgör. Det partiet är för försäljning, om inte folkomröstningen (12/1) visar ett klart nej och mer än 51 procent av de röstberättigade röstat. Den 26 februari fattas beslutet om försäljningen.

I Helsingborg har man fortfarande chansen att fatta ett bättre beslut än vad politikerna gjorde i Stockholm för 20 år sedan.

En rådgivande folkomröstning har ordnats och Helsingborgs Dagblad har öppnat för en rejäl diskussion som blåst kuling i Helsingborg under julhelgerna. Debatten håller på att sprida sig uppåt landet och i Aftonbladet (8/1) skriver Ingvar Persson att Energimarknads­inspektionen på regeringens uppdrag driver ”en juridisk kamp för att hindra oskäliga nätavgifter. Att Helsingborgs kommun i det läget skulle sälja sitt energibolag känns så 1990-tal. Det är bara för korkat.”

I avregleringens nyliberala yra gjorde många kommuner riktigt dåliga affärer. Borde inte alla dumma utförsäljningar av allmänna nyttigheter förskräcka? Privata skolor som missköts och går i konkurs. Fuskverksamhet av olika slag finansierade med skattepengar.

Men det allra viktigaste kring just elen är hur vi medborgare genom utförsäljning förlorar inflytande över hur elverksamheten ska skötas i framtiden. Att inte vi inte kan ställa krav på en privat aktör på det sätt som man kan gentemot stat eller kommun via politisk demokrati. Exempelvis efterfråga fler laddningsstolpar för elbilar, att skynda på utvecklingen till ett fossilfritt samhälle. Vi tappar viktigt ekonomiskt inflytande över klimatomställningen. Den fråga som är vår framtid.

I Tyskland jobbar tvärtemot Sverige många kommuner på att köpa tillbaka elbolag som såldes under den nyliberala perioden.

Gång på gång gör vi oss dummare och mer maktlösa än vi hade behövt vara. Vi har billigt sålt bort vår chans att påverka. Obegripligt.

Maria Schottenius
maria.schottenius@dn.se
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1458
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Utförsäljningar Empty Sv: Utförsäljningar

Inlägg av Jokerman i lör 01 feb 2020, 09:12

För några veckor sen gav helsingborgarna besked i elfrågan. Det blev ett tvärnej till utförsäljningen av nätet, skriver Maria Schottenius.

Det blev ett dånande nej till utförsäljningen av elnätet i Helsingborg. 96,7 röstade på söndagen nej och den borgerliga kommunledningen kände sig tvingad att backa. Beskedet kom redan på måndagsförmiddagen: ”Vi kommer att respektera folkomröstningsresultatet”, säger de till Helsingborgs Dagblad, som har lagt stort krut på frågan under helgerna, vilket jag berättade i en krönika (13/1). SD som hade utslagsrösterna och kunde driva igenom försäljningen om de hade velat konstaterar nu att frågan ”är död”.  

Valresultatet måste ha kommit som en chock för M, L och KD. Därifrån hade man till och med uppmanat folk att inte rösta och vallokalerna var färre än vanligt. Men den fulingen kan ha retat folk, och gynnat nej-sidan. Det högsta valdeltagandet var i de traditionellt borgerliga distrikten där alltså nära nog 100 procent röstade mot. I den lokala analysen tror man att Greta-effekten haft betydelse och att helsingborgarna helt enkelt var nöjda med kommunens elbolag, och sina låga elräkningar.

Maria Schottenius DN

Kommentarer

Peter Gedin - 18 dagar sedan

Bravo  Hbg.

Ulf Bergendorff - 18 dagar sedan

Det där med gretaeffekten hittade du på själv. Tillhör de 96,7% av de 50.6 som röstade nej till försäljning. I ett "borgerligt" distrikt med högt valdeltagande. Det handlade om vem som ska äga distributionen av el och fjärrvärme. Var står det om g-effekt någonstans? Klimatet har inte varit på tapeten.

Henry Kallioniemi - 18 dagar sedan

Ett memento för andra privatiseringar.

Sven Román - 18 dagar sedan

Fantastiskt av medborgarna i Helsingborg, för övrigt min barndomsstad. Bravo, bravo, bravo!

Henry Kallioniemi - 18 dagar sedan

Ett sådant genomslag för en krönika får i fortsättningen kallas Maria-effekten.

P G Hånell - 18 dagar sedan

Som sagt, oerhört mycket mer klokhet hos kommunernas invånare än hos politikerna. I denna fråga är frågan om det över huvud taget fanns klokhet hos de politiker som förespråkade försäljning.
Jokerman
Jokerman

Antal inlägg : 1458
Join date : 15-08-23

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet